SOCIAL

În pieţele din Republica Moldova au apărut în vânzare primii pui

Pandemia şi seceta prelungită din vara trecută a lovit şi sectorul zootehnic din Republica Moldova. Cei care dezvoltă afaceri în sectorul avicol spun că preţul la hrana păsărilor s-a dublat, iar uneori furajele sunt greu de găsit.

Stela Efros şi soţul ei au o afacere în domeniu aviculturii. E profesor universitar, dar e pasionată la fel de mult de avicultură. O ajută mult cunoştinţele pe care le are în domeniul economiei.

STELA EFROS, administrator, companie avicolă: „Este o afacere specifică. Nu oricine poate să o desfăşoare, dar pentru că soţul are aceste abilităţi, suntem fericiţi.”

A scos la vânzare primii pui încă luna trecută. Doar în una din halele din statul Step-Soci, Orhei, vinde în jur de 14 mii de pui.

STELA EFROS, administrator, companie avicolă: „Aceşti pui de 40 de zile sunt deja vaccinaţi. Ei se cresc obişnuit, în condiţii de casă. Este de dorit ca gospodatii să-i crească în spaţii curate, dezinfectate. Hrana acestor pui trebuie să fie una preparată, combinată, ca să crească bine.”

Seceta din vara trecută a dăunat mult afacerii familiei.

STELA EFROS, administrator, companie avicolă: „Preţurile pentru furaje sunt destul de mari şi se găsesc mai greu. Totodată, dacă anii trecuţi vindeam în două runde martie-aprilie, apoi iulie-august, cea dea doua, anul asta ne vom limita doar la una.”

Şi efectele pandemiei se resimt tot mai mult. Mai ales că pieţele funcţionează în regim restrâns, ceea ce a dus la scăderea semnificativă a vânzărilor.

STELA EFROS, administrator, companie avicolă: „În acest domeniu se cumpăra multă carne şi ouă. La fel şi şcolile şi grădiniţele activează în regim on line, se resimte reducerea cantităţii de carne.”

La piaţa avicolă din Chişinău vin puţini cumpărători pentru că vremea e încă rece şi plus la asta preţul la furaje s-a dublat în acest an.

SINCRON OLEG PETRULEAC, comerciant, com. Bubuieci: „Dacă se încălzeşte, de mâine începe să vină cumpărătorii, până acum vânzări slabe de tot. Îndemnăm să cumpere ca să mănânce ceva sănătos.”

Oamenii spun că preferă să consume carne şi ouă din propria gospodărie şi nu mai cumpără la fel de multe păsări ca în anii trecuţi. Un pui de pasăre de o zi costă la piaţă patru lei, iar unul de o lună - 35 de lei.