SOCIAL

În fiecare zi o femeie din Republica Moldova este diagnosticată cu cancer de col uterin

În fiecare zi o femeie din Republica Moldova este diagnosticată cu cancer de col uterin. Totuşi, doar jumătate din doamnele şi domnişoarele între 25 si 61 de ani ştiu ca aceasta teribila maladie poate fi prevenita prin screeningul cervical. Iar 59% din ele nu l-au făcut niciodată. Aceste date îngrijorătoare apar în primul Studiu naţional despre cunoştinţele, atitudinile şi practicile în domeniul prevenirii cancerului de col uterin.

Datele statistice privind cancerul de col uterin în Republica Moldova sunt alarmante.
 
Această maladie poate fi prevenită, însă, prin realizarea screeningul-ui cervical, odată la trei ani, de către femeile cu vârsta cuprinsă între 25-61 de ani. Totuşi, studiul arată că multe femei nici nu stiu despre aceasta investigatie.
 
Mai mult, 59% dintre femeile cu vârsta eligibilă, declară că niciodată nu au făcut testul citologic. Printre motive ar fi lipsa de timp, frica de depistare a cancerului, dar şi atitudinea medicilor.
 
Potrivit studiului, 40% din respondente au facut testul la indicaţia medicului de familie, 36% la cea a medicului ginecolog şi doar 22% din proprie iniţiativă.
 
Astfel, studiul a determinat, în premieră, cunoştinţele, atitudinile şi practicile privind prevenirea cancerului de col uterin in Republica Moldova. 
 
Studiul s-a făcut pe un eşantion de 1226 de persoane de sex feminin, incluzând şi focus grupuri şi interviuri cu femei, medici şi experţi în sănătate publică. Cercetarea sociala a fost realizata de compania Magenta Consulting, sub egida Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, cu sprijinul Fondului ONU pentru Populaţie şi al Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare.