Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

În Chişinău sunt 38 de pieţe, cea mai aglomerată fiind Piaţa Centrală

Murdărie, aglomeraţie, condiţii necorespunzătoare. Acesta este taboul pieţelor din Chişinău, imagine care îi nemulţumeşte, deopotrivă pe cumparatori şi pe vânzători. De aceea, toţi spun că pieţele oraşului ar trebui reinventate. Potrivit unui sondaj online realizat de organizaţia non-guvernamentală "Primăria Mea", oamenii resimt tot mai mult efectele proastei gestionări a pieţelor şi, de aceea, aleg o variantă aparent mai sigură–supermarket-urile.

Înghesuială, mizerie, cerşetori, produse vândute pe jos, în condiţii necorespunzătoare, tarabe vechi şi murdare. Aşa arată Piaţa Centrală din Chişinău, locul unde mii de oameni sunt nevoiţi să îşi facă, zilnic, cumpărăturile. Asta pentru că piaţa se află chiar în centrul oraşului, iar preţurile sunt mai mici.
 
Conform sondajului realizat de "Primăria Mea", 40% din respondenţi au spus că principala problemă din pieţe este legată de condiţiile sanitare şi de păstrare a produselor agroalimentare. Peste 25% sunt nemulţumiţi de aspectul dezorganizat şi inestetic al pieţelor, iar 13% de prezenţa comerţului stradal neautorizat de pe lângă pieţe.
 
Mai toţi comercianţii şi cumpărătorii spun că şi-ar dori pieţe moderne în Chişinău. Sunt însă şi din cei care sunt satisfăcuţi de condiţiile din prezent.  
 
Pentru că pieţele din Chişinău sunt un dezastru,îin sondajul realizat de organizaţia "Primăria Mea", locuitorii vin cu mai mule soluţii. Ei şi-ar dori ca aceste spaţii să fie amenajate conform standardelor de igienă şi siguranţă, astfel încât să beneficieze atât vânzătorii cât, şi cumpărătorii. În plus, pieţele să fie accesibile şi pentru persoanele cu necesităţi speciale. De asemenea, ar trebui să fie impărţite în zone de comerţ specifice. Un exemplu ar fi Riga Central Market, cea mai mare piaţă din Europa, care este şi un obiectiv turistic al capitalei Letonei.
 
Până cand pieţele oraşului vor ajunge să arate aşa, autorităţile anunţă că Piaţa Centrală din Chişinău urmează să fie modernizată.
 
Noul director nu ne-a putut spune însă când se vor face aceste schimbări. În municipiul Chişinău există 38 de pieţe, iar cea mai aglomerata este Piaţa Centrală.
Similare
RECOMANDĂRI