SOCIAL

În Chişinău, s-a deschis primul centru pentru copiii cu boli genetice rare şi autism

În Chişinău, s-a deschis primul centru pentru copiii cu boli genetice rare şi autism. Specialiştii vor ajuta copiii să-şi depăşească condiţia şi limitele impuse de afecţiunile lor. Concentrarea unei game largi de servicii într-o singură instituţie, este în beneficiul micilor pacienţi dar şi a părinţilor.

„Ion, câţi ani ai? -11 ani. -Unde înveţi Ion?- La liceul Tehnologic pentru copii cu vederea slabă." 

Ionel are 11 ani şi este elev în clasa patra. El suferă de boală genetică rară dar poate duce o viaţă aproape la fel ca a celorlalţi copii. Părinţii lui au investit multă afecţiune, grijă dar şi bani pentru sănătatea lui. În urma cu 6 ani s-au mutat din Soroca la Chişinău, doar pentru a avea acces la mai multe servicii pentru copiii cu nevoi speciale.

ANGELA PRODAN, mamă: „Uitându-mă în urmă peste ani nici nu ştiu de unde am luat banii aceia pentru tereapiile zi de zi, când avem locuinţa în Chişinău ne costau în jur de 10 mii de lei pe lună. Ei cu un grad sever primesc 1300 pe lună, nu poţi să-ţi pemiţi să faci o terapie.”

Parinţii sunt de acord că dacă nu ai bani suficienţi în Republica Moldova, priveşti neajutorat la copil tău. Serviciile specialiştilor pentru astfel de probleme costă mult.
Arina are şapte ani şi este în clasa întâi. E la o şcoală obisnuită unde şi-a putut descoperi talentul.

„INA GALOUZA, mamă: „Noi anul acestă am descoperit că-i place să deseneze, tot timoul îi place, desena pe pereţii şi noi am dat-o la o şcoală cu o profesoară foarte talentată şi a ajuta-o să-şi descopere talentul. Poate nu spune poezii bine, dar desenează.”

La centrul deschis astăzi, copii vor avea activităţi specifice, corespunzător vârstei. Ei vor fi îndrumaţi de kino-terapeuţi, logopezi şi psihologici. Fondatorii caută soluţii şi surse de finanţare pentru ca părinţii să achite cât mai puţin pentru serviciile de care vor beneficia copii.

SILVIA GUŢANU, terapeut: „Ne propunem în cazul în care copilul merge pe vârfuri, îl reuducăm să meargă pe talpă, masaj, chineto, streching corporal.  Fiecare copil, fiecare diagnoză este abordată special.”

LUDMILA ADAMCIUC, mamă: „Atunci când ai un copil special, vorbesc din propria experineţă, am un copil cu sindromul down provocările cresc şi e foarte dificil să împleteşte statul de mamă cu cel de îngrijitor personal al copilului, iar pentru o dezvoltare eficientă e necesar o serie de tarapii de la care pauze nu poţi lua.”

ANA GOREA, preşedinte, Asociaţia Copiii Ploii: „Din păcate există o cerinţă destul de mare pentru astfel de centre şi prezenţa lor aduce servicii de calitate în familii în care este nevoie.”

În Republica Moldova se nasc anual circa 30-40 de copii cu boli rare.