SOCIAL

În Chişinău, au reapărut locurile unde oamenii pot dona haine, jucării şi încălţăminte

Un lucru ce pare inutil în dulapul tău, poate fi o salvare pentru altcineva, dar şi o speranţă spre o viaţă mai bună. În Chişinău, au reapărut locurile unde oamenii pot dona haine, jucării şi încălţăminte. După o pauză de mai bine de patru luni, misiunea socială Diaconia a reluat proiectul "banca de haine" pentru a readuce din nou zâmbetul pe feţele celor nevoiaşi.

În doar o clipă, fiecare dintre noi poate face un om fericit. Iar lucrurile care nu îşi mai găsesc loc pe rafturile noastre, pot fi o adevărată binefacere pentru alţii. Misiunea Socială Diaconia a instalat trei puncte de colectare a hainelor la Staţiile Peco din Chişinău. Cutiile speciale pot fi găsite pe străzile Calea Orheiului, Iulius Cezar şi Meşterul Manole. Organizatorii proiectului au şi un mesaj către donatori.

„Oamenii care donează aceste haine, să fie frumos împachetate, spălate desigur pentru că încercăm să păstrăm demnitatea umană. haina care îţi place ţie să o poarte şi altcineva nu cumva scăpăm de vechituri. Nu e un tomberon unde se aruncă cele care nu se mai pot folosi. Această donaţie de haine naşte un val de bunătate”, a spus preot IOAN COSOR, coordonator de proiect.

După ce boxele sunt pline cu haine, acestea se depozitează aici, iar ulterior partenerii locali le transportă în garderobele sociale.

O parte din bunurile donate au şi luat calea destinatarilor. Preotul Sergiu Matei a mers cu maşina plină în satul Peresecina, Orhei. La Biserica Ortodoxă Română Sfântul Ierarh Nicolae este amenajată şi un fel de garderobă socială. Irina Buzu, mamă a doi copii şi fără şoţ, are doar o indemnizaţie de 640 de lei. Bani abia de îi ajung pe alimente. De haine, nici vorbă.

„Eu cu doi copii, mai i-au o cărţulie, o jucărie, un ciorap, e bine. Fetiţa mă întreabă mămica mergem la părinte să mai dea ceva. De aici le i-au le spăl, le călcăm şi mergem la grădiniţă. Nu îmi permit să le cumpăr, da aici le i-au degeaba”, a spus IRINA BUZU, beneficiar proiect Diaconia.

Printre grămezile de haine, Irina şi-a găsit un palton la care nici nu visa.
01:01

Preotul Bisericii Ortodoxe Române Sfântul Ierarh Nicolae a avut mai multe solicitări de ajutor de la începutul anului şcolar. Odată cu relansarea proiectului, oamenii pot primi din nou daruri.

„Când îi vezi că iesă cu bucurie, cu zâmbetul pe faţă este o bucurie dublă pentu noi, pentru că însemană că şi-au găsit ceea ce au căutat. Sunt familii cu mulţi copii, cu trei, cu patru copii, care trăiesc doar cu mama, doar cu tata, sunt chiar şi pensionarii care se bucură de un pulover, de o geacă”, a spus preot SERGIU MATEI, parohul Bisericii.

Proiectul "Banca de haine" a fost organizat pentru al patrulea an consecutiv. Până acum au fost colectate 200 de tone de lucruri ce au fost distribuite în 45 de localităţi ale Republicii Moldova.