În Ceadîr-Lunga au fost înregistrate 16 cazuri de rujeolă
Sursa foto:Libertatea Cuvântului Vizualizari:

În Ceadîr-Lunga au fost înregistrate 16 cazuri de rujeolă

În mai multe localităţi din raionul Ceadîr-Lunga, în perioada 4-7 august, au fost înregistrate 16 cazuri de rujeolă la copii cu vârste cuprinse între 7 şi 15 ani. Potrivit Centrului de Sănătate Publică Comrat, doar unul dintre copii era vaccinat şi a suportat îmbolnăvirea mai uşor, ceilalţi copii nu au vaccinul respectiv.

Dintre cei 16 copii, opt sunt din Beşghioz, cinci – din Cazaclia şi trei – din Copceac, scrie IPN. S-a constatat că virusul a fost contactat de către câţiva copii în oraşul Bolgrad din Ucraina, regiunea Odesa, unde au mers în vizită la rude. Ulterior aceşti copii, împreună cu părinţii, dar şi alte familii cu copii, au intrat într-o tabără de tip familial din localitatea Morenii Noi, raionul Ungheni. În total, la tabără au mers 24 de adulţi şi 74 de copii, unde s-au aflat o săptămână.

Pe 7 august, Comisia pentru protecţia sănătăţii publice a interzis temporar desfăşurarea activităţilor în masă în rândul copiilor în satele Beşghioz, Copceac şi Cazaclia, dar şi frecventarea şcolilor şi a grădiniţelor de către copiii care nu sunt vaccinaţi împotriva rujeolei.

Potrivit Centrului de Sănătate Publică Comrat, ultimul focar de îmbolnăviri de rujeolă înregistrat în raionul Ceadîr-Lunga a fost în anul 1978. Atunci au fost mai multe cazuri de deces.

Rujeola este o infecţie virală acută, extrem de contagioasă, caracterizată prin febră, tuse, rinoree, conjunctivită, enantem pe mucoasele bucale sau labială şi o erupţie cutanată maculopapulară generalizată. Boala poate fi prevenită doar prin vaccinări. Vaccinarea planică se efectuează la vârstele de 12 luni, 7 şi 15 ani. Cei care au ratat şansa la vârstele corespunzătoare, pot fi vaccinaţi la adresare în instituţiile de asistenţă medicală primară.
Similare
RECOMANDĂRI