SOCIAL

În Ajunul Bobotezei, preoţii merg să sfinţească casele oamenilor. Ritualul are o semnificaţie deosebită, iar agheasma puteri miraculoase

În Ajunul Bobotezei, preoţii merg să sfinţească casele oamenilor. Ritualul are o semnificaţie deosebită, iar agheasma puteri miraculoase. Conform obiceiurilor creştine, apa sfinţită se păstrează la loc de cinste şi se bea, pe nemâncate, în fiecare dimineaţă, timp de 8 zile.

Prin satele din nordul Republicii Moldova, tradiţia Bobotezei este respectată cu stricteţe din moşi-strămoşi. Biserica are în rânduiala sa două slujbe distincte pentru sfinţirea caselor credincioşilor, care nu se exclud una pe cealaltă, ci se completează reciproc. Prima rânduială şi cea mai cunoscută este stropirea caselor cu Aghiasma Mare în ajunul Bobotezei.

„Drept recunoştinţă pentru că aţi venit, primiţi aceşti colaci. -Mulţimim şi bodaprsoti şi să nu vă lipsească din casă absolut nimic.”

„În fiecare an, cu bucurie şi credinţă în suflet, aşteptăm, preotul nostru duhovnic să vie şi să stropească cu agheasmă  şi să ne aducă busuiocul care este semnul vieţii.”

Potrivit preoţilor, apa sfinţită din ajunul Bobotezii are o putere miraculoasă. Ea vindecă rănile şi este păstrată în casă pentru a avea linişte şi pace. Atunci când se ia agheasma, nu trebuie să fim certaţi cu nimeni şi trebuie să ne abţinem de la fapte şi gânduri rele. În caz contrar, aceasta îşi pierde din sacralitate. Preoţii sfintesc casele oamenilor dar şi gospodăriile acestora. Prin natura sa, omul are nevoie de această îngemănare a spiritului cu a materialului, ca un semn ce indică prezenţa harului dumnezeiesc.

pr. SORIN HULUŢA, paroh, Biserica "Sfântului Martiri Brîncoveni ”: 1Ne străduim să intrăm la toţi cei care ne aşteaptă şi ne cheamă în casa lor, pentru că în oraş e mai complicat puţin decât la sat. Să aducem apa cea sfinţită în casele oamenilor în ajunul Bobotezei, stropindu-le şi sfiţindu-le casele.”

Ajunul Bobotezei este o zi incărcată de semnificaţii creştine pentru că este ziua botezului lui Isus in apele Iordanului dar este şi o zi a obiceiurilor păgâne: farmece, descântece, magii albe şi negre. Se spune că nu este bine să te cerţi cu cei dragi şi că nu se spală.  De asemenea, dacă ninge, va fi o iarnă lungă, iar timpul frumos prevesteşte o vară frumoasă.