În această săptămâna va veni un lot de echipament medical din ajutorul umanitar oferit de UE
Sursa foto:Agora Vizualizari:

În această săptămâna va veni un lot de echipament medical din ajutorul umanitar oferit de UE

La bine dar mai ales la greu, Uniunea Europeană este aproape de Republica Moldova. În această săptămână urmează să ajungă la Chişinău un prim lot de echipament medical din ajutorul umanitar oferit de UE. Sprijinul face parte dintr-o donaţie importantă, în valoare totală 140 de milioane de euro, pusă la dispoziţie celor şase state care fac parte din Parteneriatul Estic. Iniţiativa europeană a fost anunţată încă de la sfârşitul lunii martie.

Premierul Ion Chicu a participat la Summit-ul Parteneriatului Estic, care a avut loc în regim online, săptămâna trecută. Liderii celor şase state au convenit asupra a cinci direcţii de cooperare prioritară.

ION CHICU, prim-ministrul Republicii Moldova: „Acele provocări pe care le avem cu schimbările climaterice, pericolele hibride, propagandă – apropo, din toate păţile suntem expuşi propagandei, nu numai dintr-o parte, aşa cum se consideră. Pentru perioada următoare, UE ne asigură de un suport de cooperare cu aceste şase state. Săptămâna aceasta, am înţeles că va veni şi acel suport anunţat încă în luna martie de echipamente medicale. Ştiţi că atunci Uniunea Europeană a anunţat un suport de 30 milioane de euro pentru cele şase state din Parteneriatul Estic.

Prim-ministrul de la Chişinău mai spune că autorităţile sunt în căutare de resurse financiare suplimentare pentru acoperirea deficitului bugetar. Totuşi, Ion Chicu susţine că s-au achitat toate plăţile sociale fără nici o întârziere.

ION CHICU, prim-ministrul Republicii Moldova: „Situaţia bugetară este una dificilă, dar satisfăcătoare în condiţiile respective. Statul este în stare să achite angajamentele financiare pe care el avem şi nu e pericol pentru salarii şi pensii. Bineînţeles, depinde cum va evolua mai departe activitatea economică şi, nu în ultimul rând, politică”.

În acest an, deficitul bugetar este de circa 19 miliarde de lei, sumă în care nu intră împrumuturile şi granturile pe care statul speră să le obţină de la partenerii de dezvoltare.
Similare
RECOMANDĂRI