SOCIAL

În 2020 s-a înregistrat o scădere istorică a natalităţii

În ultimii ani, în maternităţile din Republica Moldova se nasc tot mai puţini copii, iar anul trecut s-a înregistrat o scădere istorică a natalităţii. În 2020 au venit pe lume 29 de mii de bebeluşi. E vorba de cel mai mic număr de nou-născuţi din ultimele trei decenii. Specialiştii din domeniu susţin că principala cauză este migraţia.

Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, anul trecut, numărul nou-năcuţilor a scăzut în medie cu trei mii faţă de anii 2018 şi 2019.

NUMĂRUL NOU-NĂSCUŢILOR ÎN REPUBLICA MOLDOVA

2020 -  29.134 de nou-născuţi
2019 – 32.591 de nou-născuţi
2018 – 32.606 nou-născuţi

Cele mai multe naşteri - peste 10 mii – se înregistrează în municipiul Chişinău. Urmează municipiul Bălţi, cu 2500 şi raioanele Orhei şi Cahul, cu 1500 de naşteri. În peste jumătate din raioanele Republicii Moldova se nasc anual până la 300 de copii.

NUMĂRUL NOU-NĂSCUŢILOR PE MUNICIPII

Municipiul Chişinău –  10.000 de nou-născuţi
Municipiul Bălţi  - 2.000 de nou-născuţi
Municipiul Orhei – 1.500 de nou-născuţi
Raionul Cahul – 1500  de nou-născuţi
Alte raioane –  300  de nou-născuţi

Specialiştii susţin că numărul de naşteri a scăzut foarte mult în ultimii 30 de ani.

„Facem comparaţie, cel mai mare număr de naşteri, de fapt atunci era şi regiunea transnistreană  s-a înregistrat spre sfârşitul anilor 1980, era de 90 – sub 100 de mii de naşteri. Spre exemplu în 2016 în Republica Moldova au fost 38 de mii de naşteri şi de atunci numărul s-a redus cu aproape 10 mii”, a spus IURIE DONDIUC, preşedinte, Comisia Obstetrică-Ginecologie, Ministerul Sănătăţii/

Profesorul Iurie Dondiuc susţine că specialiştii din domeniu au anticipat această evoluţie cu mulţi ani urmă.

„Acest lucru era prognozat şi noi am prognozat că până în anul 2035, noi pe Republică o să avem în conformitate cu scenariul mediu, numai 25 de mii de naşteri”, a spus IURIE DONDIUC, preşedinte, Comisia Obstetrică-Ginecologie, Ministerul Sănătăţii.

Potrivit demografilor, principala cauză a scăderii natalităţii este migraţia masivă.

„Migraţia este o problemă cu răsunet de lungă durată pentru că în prezent asistăm la etapa de integrare a familiilor tinere în noile locuri de destinaţii. Mai corect, o bună parte de familii se stabilesc peste hotare, în special în statele europene. RM nu poate face apreciere care sunt pierderile de pe urma migraţiei a generaţiilor tinere”, a spus VALERIU SAINSUS, demograf.

„De ce concetăţenii noştri, preferă unele ţări europene, spre exemplu Irlanda, fiindcă acolo subsidiile pentru naşterea unui copil sunt foarte mari”, a spus IURIE DONDIUC, preşedinte, Comisia Obstetrică-Ginecologie, Ministerul Sănătăţii.

Potrivit experţilor în domeniu, în prezent, autorităţile din Republica Moldova nu au nicio strategie de creştere a natalităţii, iar indemnizaţiile oferite la naştere, nu acoperă cheltuielile de care are nevoie o mamă pentru a-şi îngriji copilul.

„Pe măsura în care statul nu conştientizează valoarea capitalului uman , acest stat nu are perspectivă, atât din considerentul dezvoltării economic ,cât şi a dezvoltării demografice”, a spus VALERIU SAINSUS, demograf.