SOCIAL

În 2018 au fost amendaţi 400 de agenţi economici din domeniul alimentar

Aproape 400 de agenţi economici au fost sancţionaţi în anul 2018 pentru nerespectarea regulilor în domeniul siguranţei alimentelor. Deşi atunci când vorbim despre alimentaţie publică ne imaginăm condiţii de igienă ireproşabile, această încălcare este cea mai frecvent constatată de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor din Republica Moldova. Pericolul este foarte mare în perioada sărbătorilor de iarnă, când consumatorii fac cumpărături în cantităţi mari pentru mesele de sărbătoare.

Pe parcursul anului 2018 ANSA a efectuat peste 4.000 de controale şi a obligat peste 500 de agenţi economici din domeniul alimentar să-şi îmbunătăţească condiţiile de păstrare a alimentelor. Aproape 400 au fost nevoiţi să plătească amenzi.

În 2018 au fost înregistrate 12 cazuri în care aproape 270 de persoane s-au intoxicat în unităţi de alimentaţie publică, pentru că alimentele au fost preparate în condiţii neautorizate. ANSA a făcut peste 150 de controale în urma petiţiilor depuse de cetăţeni, iar cele mai frecvente reclamaţii se referă la calitatea proastă a produselor alimentare şi norme sanitar-veterinare necorespunzătoare.

Caracteristic sărbătorilor de iarnă sunt mesele pline cu bucate diverse şi cât mai apetisante. Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor îndeamnă cetăţenii să cumpere produse alimentare doar din locuri autorizate şi să fie atenţi la termenul de valabilitate indicat, precum şi la condiţiile de preparare.

În Republica Moldova sunt înregistrate şi autorizare peste 4200 de unităţi de alimentaţie publică. Cele mai multe sunt baruri – 1740, cafenelele -  980 şi restaurante - 880.