SOCIAL

În 2015, Chişinăul era practic inaccesibil pentru utilizatorii de scaun rulant

Rămâne doar un vis şi sperăm că în viitor Chişinăul ar putea deveni accesibil pentru toţi - bătrâni, mămici cu copii sau persoane cu nevoi speciale. Ne dorim rampe construite conform standardelor, borduri coborâte la trecerile de pietoni sau semafoare cu semnal sonor. Soluţii şi idei ar fi, dar trebuie doar mai multă colaborare între autorităţi şi cetăţeni.

Potrivit statisticilor, în municipiul Chişinău sunt peste 20 de mii de persoane cu dificultăţi locomotorii, utilizatori ai scaunelor cu rotile, cârje sau bastoane. Alte 14 mii de persoane au deficienţe de vedere severe. Pentru toţi aceştia, spaţiul public este incorect amenajat şi reprezintă un adevărat calvar, dacă nu chiar un pericol de moarte.

Comunicarea eficientă între societatea civilă şi autorităţile publice reprezintă un factor important în adaptarea oraşului după necesităţile locuitorilor. Iar platforma civică "Chişinăul accesibil pentru toţi" urmăreşte să facă din Chişinău un oraş prietenos pentru toţi cetăţenii.

Oraşul Boston din Statele Unite al Americii are mai puţini locuitori decât Chişinăul, dar este mult mai bine dotat din punct de vedere al accesibilităţii cetăţenilor. Asta pentru că autorităţile interacţionează cu comunitatea, astfel încât oamenii pot să spună cum văd ei accesul prin oraş.

Potrivit Raportorului Special ONU, privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, în anul 2015, Chişinăul era aproape în întregime inaccesibil pentru utilizatorii de scaun rulant.