SOCIAL

Iluminatul stradal din oraşul Cantemir, gestionat cu ajutorul unor tehnologii inteligente şi eficiente energetic

post-img

Cantemir este printre primele oraşe din Republica Moldova care va gestiona iluminatul stradal cu ajutorul unor tehnologii inteligente şi eficiente energetic. Noul sistem a fost inaugurat ieri, după ce a fost instalat şi testat în cadrul unui proiect, finanţat de Uniunea Europeană.

Noul sistem de iluminat stradal permite dirijarea şi controlul la distanţă, prin intermediul reţelelor mobile GSM, fără ca operatorii să părăsească locul de muncă, economisind, astfel, timp pentru soluţionarea situaţiilor de urgenţă. De asemenea, poate fi schimbat orarul şi intensitatea de iluminare, în funcţie de perioada de timp şi gradul de utilizare a străzii. „O astfel de tehnologie inteligentă, în combinaţie cu lămpile de tip LED, eficiente energetic, permite economisirea cu până la 80% din electricitate în comparaţie cu linia de bază, oferind o calitate bună a luminii stradale. Datorită acestui sistem se vor economisi zeci de mii de lei pe an”, susţin surse de la Alianţa pentru Eficienţă Energetică şi Regenerabilă.

Lucrările de modernizare a sistemului de iluminat stradal din Cantemir au fost realizate pe 27 de străzi, cu o lungime totală de 11,2 km. Aproximativ 419 lămpi vechi au fost înlocuite cu LED-uri eficiente energetic, cu o durată de viaţă de 13 ani. Prin modernizarea iluminatului stradal, oraşul va contribui la reducerea emisiilor de CO2 cu 98 t/an, echivalentul a 4451 de arbori plantaţi şi la realizarea angajamentelor climatice.

„Reducerea cheltuielilor la electricitate va asigura nu doar protejarea mediului, dar va îmbunătăţi şi serviciile publice. Acest fapt este important pentru bugetul municipal, deoarece fondurile economisite vor fi utilizate pentru investiţii noi în domenii precum educaţie, proiecte sociale”, a menţionat Roman Ciubaciuc, primarul oraşului Cantemir.

Noul sistem de iluminare din localitate a devenit posibil graţie proiectului finanţat de UE „Undă Verde Moldova! Modernizarea şi eficientizarea iluminatului stradal”, implementat în oraşele Cantemir şi Ocniţa de către „Alianţa pentru Eficienţă Energetică şi Regenerabile” în colaborare cu autorităţile publice locale, în cadrul Programului „Convenţia Primarilor. Proiecte Demonstraţionale”. Oraşul Cantemir (în jur de 5000 de locuitori) a semnat Convenţia Primarilor în anul 2012.

Gintautas Baranauskas, reprezentantul Delegaţiei UE în Republica Moldova, a subliniat că „aceasta este o poveste de succes care demonstrează încă o odată beneficiile concrete şi tangibile care au fost aduse cetăţenilor Republicii Moldova datorită sprijinului UE”.

Costul total al proiectului de la Cantemir este de 250 de mii de euro, din care 80% reprezintă fonduri nerambursabile ale Uniunii Europene, 30 de mii de euro sunt contribuţia oraşului Cantemir şi 20 de mii de euro - grant oferit de Fondul pentru Eficienţă Energetică, relatează Moldpres.