IGSU a pornit o campanie de prevenire a înecurilor în perioada estivală
Sursa foto:IGSU Vizualizari:

IGSU a pornit o campanie de prevenire a înecurilor în perioada estivală

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă al MAI a dat astăzi  startul “Campaniei de prevenire a înecurilor în perioada estivală”. Campania a fost lansată la staţia de salvare de pe lacul Valea Morilor din municipiul Chişinău. Aici, angajaţii IGSU au desfăşurat aplicaţii demonstrative prin simularea unei situaţii de înec.

Potrivit scenariului, un bărbat a intrat în apă şi a a fost pe cale să se înece. La faţa locului au intervenit salvatorii care au demonstrat acţiunile de salvare, iar angajaţii SMURD au explicat manevrele de acordare a primului ajutor medical. După finalizarea exerciţiului, angajaţii IGSU au împărţit pliante informative tuturor persoanelor care se odihneau pe plajă şi le-au vorbit despre imporanţa respectării regulilor de prevenire a înecurilor.

Pentru evitarea cazurilor de înec IGSU îndeamnă populaţia să evite înotul în locuri nedotate cu staţii de salvare pe timp de noapte, dar şi în condiţii meteorologice nefavorabile. Potrivit IGSU, înotul peste linia de marcare, ce semnalizează zonele cu pericol, cât şi înotul în râurile cu curenţii reci de apă, prezintă risc pentru viaţa şi sănătate.

Totodată, angajaţii IGSU atenţionează cetăţenii despre pericolul consumului băuturilor alcoolice în timpul odihnei pe malurile bazinelor acvatice. Starea de ebrietate duce la majorarea cazurilor de accidente în apă şi a situaţiilor tragice.

O atenţie deosebită trebuie să fie acordată minorilor, în special pe timpul vacanţelor de vară. Salvatorii accentuează necesitatea monitorizării copiilor şi supravegherea comportamentului acestora în timpul scăldatului de către maturi. Scăldatul copiilor se recomandă doar în locurile special amenajate.

Potrivit IGSU,de la începutul anului 2020 zece persoane, inclusiv un copil, şi-au pierdut viaţa în bazinele acvatice din ţară. Campania de prevenire a înecurilor este desfăşurată de IGSU în toate raioanele Republicii Moldova pe parcursul periodei estivale, având drept scop prevenirea cazurilor de înec.
Similare
RECOMANDĂRI