Igor Boţan: La efectuarea sondajelor de opinie trebuie să se ţină cont că 1 mln. de moldoveni sunt peste hotare
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Igor Boţan: La efectuarea sondajelor de opinie trebuie să se ţină cont că 1 mln. de moldoveni sunt peste hotare

La efectuarea sondajelor de opinie trebuie să se ţină cont de faptul că circa 1 milion de cetăţeni moldoveni se află peste hotarele Republicii Moldova, iar câteva sute de mii – în regiunea transnistreană, astfel că opinia lor nu tot timpul este reflectată în aceste sondaje, a menţionat Igor Boţan, expertul permanent al proiectului, la dezbaterea publică „Sondaje şi anticipate, electorat şi schimbare”, organizată de Agenţia de presă IPN.

Igor Boţan a relevat că, din cei un milion de cetăţeni moldoveni, plecaţi în străinătate, majoritatea au o vârstă de până la 40 de ani: „Cu cât mai în vârstă sunt alegătorii, cu atât mai conservativi sunt ei, aşteaptă suport social din partea statului şi pledează pentru majorări de pensii, iar această categorie de alegători ar putea vota în mare parte socialiştii”.

„Recent, Partidul Socialiştior a adoptat un nou program de activitate, care împărtăşeşte o ideologie conservatoare. Rog PSRM să-l publice, care este sensul să-l ţină ascuns? Partidul brusc şi-ar schimba ideologia, dar ţine ascuns programul. Acest program prezintă interes pentru sociologi, politologi, dar şi pentru electorat”, a subliniat expertul permanent al proiectului.

Totodată, Igor Boţan a menţionat că Occidentul pare mai atractiv pentru tineri, pentru că în ultimii 40 de ani a avut loc o revoluţie informaţională, „iar toate aceste bunuri ce ţin de tehnologii informaţionale vin dinspre Vest”.

În opinia expertului permanent al proiectului, rezutatele sondajelor sociologice ar avea o influenţă majoră asupra deciziei anumitor partide. „În ultima perioadă, cel puţin patru sondaje sociologice au fost prezentate publicului. Apar întrebări: până la 11 februarie, când au fost prezentate rezultatele unui sondaj, PSRM opta pentru alegeri parlamentare anticipate, iar la 11 februarie liderii partidului spun că şi-au schimbat brusc părerea în privinţa anticipatelor”, a adăugat Igor Boţan.

Potrivit lui Boţan, cetăţenii nu au putut exprima o opinie clară în privinţa unor guverne de tranziţie, în cadrul sondajelor de opinie, deoarece candidaţii la funcţia de premier nu şi-au prezentat programele de activitate, în perioada realizării sondajelor.

„Cetăţenii vor un parlament, cu deputaţi care să îi reprezinte. Parlamentul ne-a confirmat că este unul compromis – în el sunt reprezentanţi ai clanurilor mafiote, tot politicienii ne-au spus asta. 50 la sută dintre alegători au preferinţe politice, iar ceilalţi aşteaptă coerenţă în acţiunile politicienilor. Partidele politice, finanţate de la bugetul de stat, trebuie să fie predictibile. Există riscuri ca, după ce vor vedea rezultatele sondajelor sociologice, alegătorii indecişi să nu se mai prezinte la urnele de vot”, a relevat Igor Boţan.

Expertul permanent al proiectului a menţionat că alegerile parlamentare anticipate ar fi mai utile, în cazul în care în Republica Moldova nu exista criză pandemică, economică, dar şi criză în relaţiile cu partenerii externi.

Dezbaterea publică „Sondaje şi anticipate, electorat şi schimbare” este ediţia a 175-a din proiectul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfăşurată de IPN, cu susţinerea Fundaţiei germane „Hanns Siedel”.

Similare
RECOMANDĂRI