SOCIAL

IDIS Viitorul a organizat dezbateri la subiectul trucărilor de achiziţii publice

post-img

Corupţia sistemică îşi lasă amprenta în multe sectoare ale guvernării publice şi afacerilor private, generând costuri pe care le achită cetăţenii şi este afectat interesul public. Pentru ca cetăţenii să fie protejaţi contra corupţiei şi abuzurilor este nevoie de un dialog activ între decidenţi şi societate civilă, mediu de afaceri şi autorităţi responsabile de respectarea standardelor şi bunei guvernanţe în sistemul de achiziţii.

La aceste concluzii au ajuns participanţi la o dezbatere publică organizată de IDIS Viitorul cu genericul ”Trucarea achiziţiilor publice”.
 
Practicile anticoncurenţiale presupun o înţelegere secretă sau o practică concertată între doi şi mai mulţi ofertanţi, care convin să fixeze preţul la anumite servicii sau produse ori să-şi împartă piaţa de care sunt interesaţi, în scopul influenţării rezultatelor licitaţiei.
 
Drept urmare, consumatorii vor avea de suferit ca urmare a unor produse necalitative, servicii ne-competitive, fiind încheiate contracte mult mai dezavantajoase pentru autorităţile statului decât în situaţia în care ar fi respectate standardele formale pentru procesul de aciziţii publice.
 
Dezbaterea a avut loc în cadrul proiectului “Îmbunătăţiri inovative în sistemul de achiziţii publice din Republica Moldova prin incluziune, creativitate şi practici de respectare a legislaţiei”, finanţat de Uniunea Europeană de şi cofinanţat de Fundaţia Hanns Seidel - Republica Moldova.
 
”În fiecare zi suntem bombardaţi cu ştiri despre noi reţineri, noi percheziţii, noi acuzaţi în dosare de trucare a licitataţiilor. Se pare că toată lumea are de lucru, şi agenţiile de reglementare, şi CNA, şi Procuratura, dar sunt foarte puţini inculpaţi cu sentinţe definitive, iar marile dosare de corupţie dispar şi se evaporă în aer ca nişte fantasme”, a spus directorul IDIS Viitorul, Igor Munteanu.
 
Invitaţii au spus că trucajele în achiziţiile publice sunt un impediment pentru achiziţiile publice şi ele apar cu acordul unor funcţionari în cârdăşie cu agenţii economici din dorinţa de a face profituri.