SOCIAL

Guvernul va achita 7500 de euro pentru judecarea defectuoasă a unui caz de viol

post-img

Guvernul Republicii Moldova s-a angajat să plătească 7500 de euro unei femei care a fost violată. Plângerea, depusă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, a fost reglementată amiabil în iulie 2018. Joi, 11 octombrie 2018, CEDO a emis o decizie prin care a luat act de reglementarea amiabilă a cauzei şi a decis radierea de pe rol a plângerii reclamantei, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Asociaţiei Promo-LEX.

Femeia în vârstă de 64 de ani, care este dintr-o localitate a raionului Străşeni, a fost violată de un tânăr din mahala, în iunie 2012. Judecătoria Străşeni l-a condamnat pe bărbat la trei ani de închisoare şi l-a obligat să plătească femeii trei mii de lei pentru prejudiciul cauzat. Curtea de Apel Chişinău a casat parţial sentinţa Judecătoriei Străşeni şi a decis aplicarea unei pedepse cu suspendare condiţionată, bărbatul fiind pus în libertate.

Pe 21 februarie 2014, reclamanta a expediat o plângere în adresa CEDO în care a invocat violarea art. 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului de către Guvernul Republicii Moldova, prin faptul că femeia a fost abuzată, umilită de o persoană care nu a suportat o pedeapsă descurajantă. În urma aplicării unei pedepse non-privative de libertate, aceasta a continuat să fie victimizată de agresor pentru că aceasta l-a denunţat autorităţilor.

Pe 2 mai 2017, CEDO a comunicat Guvernului de la Chişinău plângerea reclamantei. Având în vedere aparenţa existenţei unei violări evidente a drepturilor reclamantei, Curtea a propus Guvernului să achite reclamantei suma de 7500 de euro în calitate de sumă care să acopere prejudiciile morale şi materiale, inclusiv costurile şi cheltuielile suportate de reclamantă. După expedierea observaţiilor asupra admisibilităţii şi fondului cauzei, pe 20 iulie 2018, Guvernul Republicii Moldova şi reclamanta au ajuns la un acord prin care executivul îşi asumă angajamentul să achite suma de 7500 de euro.

Potrivit avocatului Asociaţiei Promo-LEX, Vadim Vieru, „instanţele naţionale de judecată se pare că nu au ţinut cont de circumstanţele cazului, care nu este unul ordinar, de mediatizarea intensă a acestuia, vârsta victimei şi condiţiile în care a avut loc infracţiunea”. Instanţa de judecată nu motivează sub nicio formă soluţia adoptată, fapt ce a amplificat considerabil sentimentul de frustrare şi injustiţie pe care-l avea victima. În opinia sa, Curtea Supremă de Justiţie ar trebui să asigure că există o practică unitară legată de aplicarea pedepselor pentru infracţiuni de viol şi deciderea acordării victimelor în calitate de sume pentru acoperirea prejudiciului moral şi material în volum echitabil.