SOCIAL

Guvernul R. Moldova a aprobat construirea în centrul Chişinăului a unui monument dedicat Reginei Maria a României

Guvernul Republicii Moldova a aprobat construirea în centrul Chişinăului a unui monument dedicat Reginei Maria a României. Scopul proiectului este de a perpetua memoria Reginei Maria, personalitate de excepţie a istoriei naţionale.

Monumentul Reginei Maria ar urma sa fie edificat aici, în curtea liceului Gheorghe Asachi din Chişinău, una dintre cele mai vechi instituţii de învăţământ din Republica Moldova. Locul nu a fost ales deloc întâmplător întrucât, în perioada interbelică, instituţia purta numele Reginei Maria.

IULIAN RUSANOVSCHI, iniţiator proiect: „Vom avea un postament de doi metri de piatră de Cosăuţi, acest lucru s-a stabilit deja şi vom avea o statuie de patru metri din bronz. Acestea vor fi materialele utilizate, însă forma, felul în care va fi prezentată Regina Maria, vor fi discutate în mod suplimentar.”

Liceul Gheorghe Asachi a fost cunoscut ca Liceul numărul 1 de Fete, al Zemstvei, iar locul unde va fi amplasat monumentul Reginei Maria este încărcat de istorie. Despre zidirea unui monument în centrul istoric al oraşului se discuta demult.

IULIAN RUSANOVSCHI, iniţiator proiect: „Iniţiativa a apărut pentru prima dată în 1939. Atunci primăria a adoptat o decizie de instalarea a statuii, însă războiul le-a curmat această idee iniţiatorilor. Şi iată noi revenim la ea după 80 d enai şi vrem să readucem personalitatea Reginei Maria în Chişinău. Oraş care a fost atât de mult iubit de Regina Maria.”

Autorul monumentului urmează să fie selectat prin concurs, iar deocamdată nu se cunoaşte valoarea investiţiei. Asociaţia Obştească Monumentul urmează să iniţieze o campanie de strângere de fonduri pentru realizarea proiectului. Reprezentanţii asociaţiei îşi mai propun ca la vară, atunci când vom marca 100 de ani la încoronarea regelui Ferdinand şi a Reginei Maria, să fie pusă, cel puţin, piatra de temelie.

Regina Maria este o personalitate de excepţie a istoriei naţionale. Ea a avut un rol crucial în destinul şi evoluţia României. Maria de Edinburgh este de origine engleză şi a fost nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii şi a ţarului Alexandru al II-lea. Regina Maria a fost o femeie inteligentă şi plină de vitalitate. A ajuns să cunoască profund poporul român, cultura, obiceiurile şi, mai ales, aspiraţiile româneşti, care au devenit valori ale sale.

A fost o adevărată luptătoare, fondatoare a Comitetului Automobilelor Sanitare "Regina Maria" în Franţa şi  organizatoare a numeroase spitale de campanie din Primul Război Mondial. În timpul războiului s-a implicat în asistenţa medicală, a vizitat spitalele, a ridicat moralul trupelor şi a îngrijit militarii răniţi pe front. Pentru curajul de care a dat dovadă, a fost supranumită "Regina Soldat" şi "Mama răniţilor". Ea a întărit relaţiile României cu Occidentul şi este considerată cea mai frumoasă faţă a diplomaţiei româneşti.

Regina Maria a fost apărătoare a intereselor României la Conferinţa de Pace de la Paris şi membru-corespondent al Academiei de Belle - Arte din Franţa. O alee de pe malul Senei, din centrul Parisului îi poartă numele.