SOCIAL

Guvernul a emis un nou regulament pentru redeschiderea grădiniţelor

Guvernul Republicii Moldova a emis un nou regulament pentru redeschiderea grădiniţelor. Instituţiile preşcolare vor trebui să parcurgă trei etape obligatorii. Potrivit noului regulament, copii vor sta la grădiniţe exact atâta timp cât părinţii vor fi la muncă, numărul de grupe şi copiii din acestea vor fi reduse, iar jucăriile vor fi dezinfectate de câteva ori pe zi.

Potrivit regulamentului emis de guvern, părinţii nu vor mai avea voie să intre pe teritoriul grădiniţelor. În plus, evenimentele festive vor fi interzise. Nu se ştie deocamdată dacă toţi copii vor avea acces la grădiniţă, în condiţiile în care regulamentul prevede că numărul de copii din grupe să se micşoreze. Deschiderea grădiniţelor se va face gradual, în funcţie de situaţia epidmiologică din fiecare localitate. Pentru asta, instituţiile preşcolare vor trebui să parcurgă trei etape. Prima prevede ca tot personalul să fie instruit cum să lucreze în noile condiţii şi să se asigurare dezinfectant şi echipamente de protecţie pentru angajaţi.

ETAPA DE PREGĂTIRE A REDESCHIDERII GRĂDINIŢELOR

Tot personalul să fie instruit cum să activeze în condiţii noi, asigurarea grădiniţelor cu dezinfectant, echipamente de protecţie pentru angajaţi.

A doua etapă este cea de testare şi prevede micşorarea numărului de copii în grupe, timpului stat în instituţie dar şi micşorarea numărului de grupe.

ETAPA DE TESTARE

Micşorarea numărului de copii în grupe, timpului de aflare în instituţie dar şi micşorarea numărului de grupe.

Iar cea dea treia etapă, este etapă de bază, potrivit căreia începe reluarea  activităţii. Ea prevede ca angajaţii să poarte mască dacă vorbesc cu cel puţin o persoană, dezinfectarea şi aerisirea spaţiilor, organizarea activităţilor în aer liber şi păstrarea distanţei de un metru atunci când preiau copiii.

ETAPA DE BAZĂ

Angajaţii instituţiilor trebuie să poarte în incinta grădiniţelor mască, dacă vorbesc cu cel puţin o persoană, dezinfectarea, aerisirea periodică a spaţiilor, organizarea preponderent a activităţilor în aer liber şi păstrarea distanţei de un metru atunci când preiau copiii.

Regulamentul de deschidere a grădiniţelor a fost elaborat de specialiştii Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Centrului Naţional de Sănătate Publică şi de cei ai Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor împreună cu cei 150 de primari din Republica Moldova şi 240 de conducători de grădiniţe, dar şi reprezentanţi ai societăţii civile.