Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Grădiniţa "Licurici" din Geamăna a fost reparată cu sprijinul guvernului român. „Avem toate condiţiile, pătuţuri şi măsuţe separate pentru copii ca să nu stea înghesuiţi”

Lumina speranţei a apărut la grădiniţa "Licurici". După ce a stat 15 ani în paragină, iar copiii făceau naveta prin satele vecine, grădiniţa din satul Geamăna a prins din nou viaţă. Cu sprijinul Guvernului României, clădirea a fost renovată, iar două grupe şi-au redeschis portile pentru 50 de micuţi. Alţii peste 100 de copii vor putea merge si ei, in curind, la noua gradiniţă.

Închisă în anii 90, grădiniţa din Geamăna, Anenii Noi, a ajuns o ruina, desi in sat sunt peste 300 de preşcolari.

„Până în 2015 funcţiona un bloc MUSCA adaptat ca grădiniţă, unde erau cazaţi 50 de copii, am mai deschis un bloc tot adaptat încă 50 de copii şi ne-am axat pe reparţia blocului tipic. Am hotărât să mergem cu paşi mai rapizi, să deschidem două grupe care ne permite şi constructiv clădirea ca să funcţioneze ele separat”, spune Eduard Sturza, primarul din Geamăna.

Cu suportul Guvernului roman şi contribuţia primariei, Grădiniţa Licurici a prins din nou viaţă.
 
Elizaveta Croitor este cea care, in urma cu câţiva ani, a pornit carul din loc.

„Aici era un dezastru, ruinată deja, era clădirea moartă şi am auzit Guvernul Romnâniei a alocat un proiect pentru susţinerea instituţiilor preşcolare şi am bătut alarma. Şi după cum vedeţi grădiniţa noastră a înviat”, spune Elizaveta Croitor, fost director al grădiniţei „Licurici” din Geamăna.

Deşi lucrările de reparaţie nu sunt finalizate, redeschiderea celor două grupe va schimba mult situaţia.

„La situaţia de azi ne permite încă 50 de copii să fie incluşi în instituţia dată care să beneficieze de educaţia conform cerinţelor Ministerului Educaţiei, de aliementaţie de trei ori în zi, de asemenea să se joace împruenă cu semenii săi şi să întreţină o relaţie de comunicare”, spune actualul director al grădiniţei, Natalia Macovei.

Educatorii au muncit si ei pentru ca lucrurile să fie puse la punct.
 
„Acum avem toate condiţiile şi măsuţe separate pentru copii să nu stea unul în altul înghesuiţi, pătuţurile tot sunt separate, avem veceuri după ultimele standarde, amenajate şi dotate cu micuţe special pentru ei, baie desigur”, spune Svetlana Jizdan, educatoare.

Părinţii nu vor mai face naveta la alte gradinite.
 
Pentru renovarea grădiniţei Licurici, Guvernul României a alocat peste două milioane 400 mii lei. 

„Astfel de grădiniţe să fie inaugurate pe tot teritoriul Republicici Moldova, indiferent de limba pe care o vorbesc sau cetăţenia pe care o au beneficiarii acestor proiecte, pentru că principalii beneficiari sunt copiii şi trebuie să avem grijă de viitorul copiiilor noştri”, a declarat Excelenţa sa Daniel Ioniţă, Ambasadorul României în R. Moldova.  

Contribuţia localităţii a fost de peste patru milioane de lei. Lucrările de reparaţie si amenajările urmează a fi terminate la sfârşitul anului. Astfel, încă o sută de copii vor putea merge la noua grădiniţă din Geamăna.
 
Similare
RECOMANDĂRI