SOCIAL

Grădina Zoologică din Chişinău şi-a pus lacăt pe porţi. Pandemia schimbă şi comportamentul animalelor de acolo

Animalele de la grădina zoologică din Chişinău ştiu foarte bine ce înseamnă să stai închis, în izolare. Carantina impusă de pandemie le-a făcut însă şi mai triste.

Specialiştii au observat că, în lipsa vizitatorilor, unele vieţuitoare şi-au schimbat comportamentul. Oamenii erau şi pentru ele un punct de atracţie ce le alunga monotonia şi le stârnea curiozitatea. Şi pentru că acum e linişte, la zoo se fac lucrări de reamenajare. 

Grădina Zoologică din Chişinău şi-a pus lacăt pe porţi. Aleile care de obicei erau pline cu vizitatori sunt acum pustii. Animalele par să le ducă lipsa. 

"Noi observăm că sunt un pic mai trişti, vizitatorii în sine pentru ei au fost o schimbare de peisaj, ceva se mişca, ei percep vizitatori ca fiind jucării sau ceva anturaj vesel", spune ROMAN CREŢU, secretar ştiinţific, ZOO Chişinău.

Mai greu este pentru animale care stau singure în cuşti. Puşoc este un lup  gri, unicul din această specie de la ZOO. Viaţa lui s-a schimbat de când are un nou prieten. O pisică a reuşit, fără frică, să se strecoare printre gratii şi să ajungă la el.

"Ei trăiesc într-o prietenie şi o edilă, atunci când pisica îi mâncă resturile el nu face nimic.  O priveşte liniştit aşteaptă ca ea să termine de mâncat, au fost observaţi dormin împreună încălzindu-se"", afirmă ROMAN CREŢU, secretar ştiinţific, ZOO Chişinău.

La ZOO viaţa îşi continuă cursul. Au venit pe lume trei pui de mouflon şi în curând urmează să apară şi un pui de vultur. E un lucru rar pentru o pasăre în captivitate să depună un ou şi să-l clocească. 

Pănă va fi redeschisă grădina zoologică, este timp de reamenajări. Cei doisprezece lupi arctici au fost mutaţi într-o volieră nouă, mult mai spaţioasă. Într-o lună va fi gata şi zona dedicată urşilor care se va întinde pe o suprafaţă de 6 mii de metri pătraţi. Urşii Varciu şi Maşa, ambii de 27 de ani, şi-au petrecut mare parte a vieţă în două cuşti mici.  

Grădina Zoologică din Chişinău adăposteşte 134 specii de animale şi este în gestiunea primăriei. Costul unui bilet era de 30 de lei dar acum nu sunt vizitatori. Pierderile pentru această perioadă vor fi suportate de municipalitate.