Gradele de dizabilitate care au expirat în perioada stării de urgenţă se prelungesc până la efectuarea expertizării
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Gradele de dizabilitate care au expirat în perioada stării de urgenţă se prelungesc până la efectuarea expertizării

Gradele de dizabilitate care au expirat în perioada stării de urgenţă (până la 15 mai) şi au fost prelungite din oficiu de Consiliul Naţional pentru Determinarea Dizabilităţii şi Capacităţii de Muncă, se prelungesc până la efectuarea expertizării de către Consiliu şi emiterea deciziei de reîncadrare/neîncadrare în grad de dizabilitate, cu eliberarea certificatului respectiv conform condiţiilor stabilite în Anexa nr. 3 la HG nr. 357/2018 cu privire la determinarea dizabilităţii, până la 1 august 2020, iar Casa Naţională de Asigurări Sociale va asigura plata prestaţiilor sociale şi/sau prestarea serviciilor sociale până la efectuarea expertizării de către Consiliu şi emiterea deciziei respective.

Determinarea primară/repetată a dizabilităţii de către Consiliul Naţional pentru Determinarea Dizabilităţii şi Capacităţii de Muncă inclusiv a  persoanelor a căror grade au fost prelungite din oficiu prin Decizia Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, se va efectua conform graficului aprobat.

Astfel, până pe data de 15 iunie 2020, se va realiza expertizarea persoanelor cu dizabilităţi a căror grade de dizabilitate au fost prelungite din oficiu (valabilitatea certificatelor de dizabilitate a expirat la 1 aprilie 2020), a persoanelor cu dizabilităţi care beneficiază de serviciul „asistenţă personală”, a persoanelor cu dizabilităţi a căror grade de dizabilitate expiră la 01 iunie 2020 şi a persoanelor cu dizabilităţi, care au împlinit/împlinesc vârsta de 18 ani în perioada de până la 15 iunie 2020.

La fel, în perioada 15 iunie-15 iulie 2020, va fi efectuată expertizarea persoanelor cu dizabilităţi a căror grade de dizabilitate expiră la 01 iulie 2020 şi a persoanelor cu dizabilităţi, a căror grade au fost prelungite din oficiu (valabilitatea certificatelor de dizabilitate a expirat la 1 mai 2020), iar din 15 iulie până pe 15 august, vor fi supuse expertizei pentru determinarea gradului de dizabilitate, persoanele cu dizabilităţi, a căror grade de dizabilitate expiră la 1 august 2020.

Persoanele care solicită primar determinarea gradului de dizabilitate, se vor putea adresa pentru expertizare, în toate perioadele stabilite.

Instituţiile de asistenţă medicală primară şi spitalicească, în comun cu Consiliul Naţional pentru Determinarea Dizabilităţii şi Capacităţii de Muncă, vor asigura identificarea persoanelor a căror grad de dizabilitate a expirat şi a fost prelungit din oficiu în perioada stării de urgenţă, şi vor organiza trimiterea în mod prioritar la expertizare a persoanelor respective, cu respectarea strictă a măsurilor de sănătate publică.

Totodată, structurile teritoriale de asistenţă socială, subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, din domeniul educaţiei, vor asigura în regim prioritar perfectarea documentelor necesare persoanelor care solicită expertizare primară/repetată la Consiliul Naţional pentru Determinarea Dizabilităţii şi Capacităţii de Muncă.

Mai multe informaţii privind procedura pentru determinarea gradului de dizabilitate şi documentele necesare, le puteţi afla pe pagina Consiliului Naţional pentru Determinarea Dizabilităţii şi Capacităţii de Muncă - http://cnddcm.msmps.gov.md/ sau apelând la Linia fierbinte a instituţiei - 022 21 13 00.

Similare
RECOMANDĂRI