SOCIAL

Gimnaziul din Feşteliţa, Ştefan Vodă, renovat cu susţinerea USAID

post-img

Gimnaziul ”Vasile Moga” din satul Feşteliţa, raionul Ştefan Vodă, a renovat sălile de sport şi festivităţi datorită susţinerii Misiunii Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) R. Moldova. Şcoala nu a mai fost reparată în ultimii 50 de ani.

”Acest proiect este un exemplu excelent de parteneriat dintre autoritatea locală şi cetăţeni, precum şi o dovadă puternică de colaborare, care va permite atât copiilor, cât şi profesorilor să beneficieze de condiţii mai bune în incinta şcolii”, a menţionat la evenimentul de inaugurare a sălilor renovate Scott Hocklander, şeful Misiunii USAID în R. Moldova, relatează Moldpres.

Noua sală de sport dispune de vestiare spaţioase şi de grupuri sanitare noi. La fel, în sala de sport a fost instalată o pardoseală rezistentă, care oferă confort şi siguranţă elevilor.

”Cu suportul primăriei şi a Programului Comunitatea Mea, precum şi cu susţinerea nemijlocită a cetăţenilor, care s-au implicat în realizarea acestui proiect de la etapa de selectare a ideii şi până la cea de monitorizare a lucrărilor de reparaţii, localitatea Feşteliţa se poate mândri cu o şcoală modernă, dotată cu cele necesare pentru a stimula procesul educativ şi oferi copiilor un viitor mai bun”, a menţionat Daniel Şerban, directorul Programului Comunitatea Mea.

În gimnaziu au fost schimbate toate uşile interne, iar din contribuţia locală a fost termoizolată faţada clădirii şcolii şi a fost schimbat sistemul de încălzire a apei. Peste 200 de elevi  şi profesori vor beneficia de condiţii mai bune de învăţare. Proiectul a avut un buget de 2,5 milioane de lei.

Comunitatea Mea este un program finanţat de Guvernul Statelor Unite/USAID şi implementat de IREX, care are scopul de a susţine 77 de primării din ţară să asigure o guvernare mai eficientă, transparentă şi responsabilă faţă de cetăţeni. Primăriile partenere beneficiază de instruiri şi asistenţă tehnică pentru a putea îmbunătăţi serviciile publice, implica activ cetăţenii în guvernarea locală şi implementează instrumente de creştere ale veniturilor locale. Totodată, primăriile beneficiază de granturi în valoare de 60 de mii de dolari SUA pentru implementarea proiectelor de infrastructură, cum ar fi reabilitarea clădirilor şcolilor şi grădiniţelor, reparaţia drumurilor şi trotuarelor, instalarea reţelelor de iluminat public stradal ş.a.