Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ghid de design al străzilor din Chişinău

Insfrastructura de transport şi cea destinată pietonilor este neadaptată nevoilor actuale ale municipiului Chişinău. Problema este recunoscută de mediul de experţi, locuitori ai urbei şi autorităţi.

Creşterea numărului de automobile şi aglomerarea urbană au creat o situaţie de criză în oraş. Aşa se face că străzile au devenit mai mult pentru maşini şi mai puţin pentru pietoni.

Pentru a schimba viziunea asupra cum trebuie să se dezvolte oraşul, din punct de vedere al transportului, dar şi pentru a asigura o dezvoltare eficientă a infrastructurii publice în oraş, a fost elaborat un ghid de design al străzilor din Chişinău, primul de acest gen pentru oraş. Potrivit autorilor ghidului, acesta a fost elaborat după modelele altor oraşe europene şi adaptat la realităţile Chişinăului.

Ghidul vine să ajute autorităţile şi agenţii economici din mediul privat să proiecteze şi să construiască străzi şi spaţii publice mai sigure, mai comode şi mai plăcute, în funcţie de necesităţile oamenilor.

Mai mult, ghidul vrea să transforme străzile din Chişinău din artere de circulaţie, în străzi vii.

Documentul este parte din Planul de mobilitate urbană a municipiului Chişinău, dar ar putea fi inclus şi în următorul Plan Urbanistic General.

Obiectivul principal al acestui document se referă la stabilirea unor linii directoare de proiectare a străzilor din Chişinău, pentru transformarea lor într-un spaţiu public multifuncţional. Ghidul a fost realizat în baza unei cercetări efectuate în perioada noiembrie 2018 - aprilie 2019 de către o echipă de experţi locali şi internaţionali. După ce va fi oferit pentru consultări publice, ghidul va fi supus votului în Consiliul Municipal, pentru ca, ulterior, să devină un act normativ. Ghidul a fost elaborat cu suportul PNUD Moldova.
Similare
RECOMANDĂRI