SOCIAL

Funcţionarii publici din Republica Moldova rămân în umbră şi rareori sunt promovaţi în funcţii de conducere

Funcţionarii publici din Republica Moldova rămân în umbră şi rareori sunt promovaţi în funcţii de conducere. Este concluzia unui sondaj realizat de Magenta Consulting privind cariera profesională a celor care aleg să lucreze la stat. Cei mai mulţi dintre cei chestionaţi spun că aşteaptă modernizarea din temelie a administraţiei publice, pentru a fi independenţi faţă de politic.

Studiul arată că 41% dintre funcţionarii publici spun că nu au fost avansaţi într-o funcţie mai bună de când au fost angajaţi. Alţi 18% susţin că ultima promovare a fost acum 6 ani, iar 19% spun că în urmă cu 2-5 ani. Doar 22% recunosc că ultima promovare a fost recentă, cel mult doi ani în urmă. 

Experţii susţin că rămân neavansaţi în funcţie doar o anumită categorie de angajaţi.

AVANSAREA ÎN FUNCŢIE PUBLICĂ DE CONDUCERE

41% – Niciodată
18% – În urmă cu 6 ani
19% – În urmă cu 2-5 ani
11% – În urmă cu 1-2 ani
11% – În ultimul an

DUMITRU SLONOVSCHI, director Magenta Consulting: "Preponderent sunt persoanele tinere, 22-34 de ani. Probabil că acestea nu demult au intrat în domeniu, sunt recent angajate. Se crează impresia că persoanele care au lucrat mai puţin de 5 ani ca şi funcţionar public probabilitatea să fie promovat e puţin mai mică".

Datele mai arată că majoritatea dintre funcţionarii publici au o evaluare a performanţei în ultimii doi ani. Dintre aceştia, 80% consideră că rezultatul le reflectă corect performanţa, iar 14% sunt de părere că evaluarea nu corespunde cu realitatea. 

Sondajul scoate la iveală şi că 65% dintre funcţionarii publici din funcţiile de conducere recunosc că simt o presiune de a oferi calificative mai înalte la exerciţiile respective.

Între timp, pentru atinge un nivel cât mai ridicat de performanţă, conducerea organizează cursuri de instruire. 74% dintre respondenţi spun că au luat parte la acestea, iar 34% susţin că nu au participat. Majoritatea sunt mulţumiţi de instruirile profesionale, însă există un dar. 

INSTRUIRI PENTRU FUNCŢIONARII PUBLICI 
74% – Au participat la cursuri
34% – Nu au participat la cursuri

DUMITRU SLONOVSCHI, director Magenta Consulting: "Finanţarea insuficientă pentru instruire în afara autorităţii. Asta înseamnă că au loc în şi mai rar în afară. Unii consideră că autoritatea asigură prea puţin cursuri de instruire. Ar vrea să înveţe şi mai mult. Asta e lăudabil. Cursurile de instruire sunt prea scurte".

Funcţionarii publici au fost întrebaţi şi despre corupţia din sistem. Astfel, 58% susţin că aceste fenomen persistă, şi doar 3% au spus că nu există corupţie. Alţi 38% au preferat să evite această întrebare. 

OPINIA FUNCŢIONARILOR PUBLICI DESPRE CORUPŢIE
58% – Există corupţie
3% – Nu există corupţie
38% – Nu ştiu, nu răspund

Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting pe un eşantion de 1895 persoane. Participanţii sunt funcţionari publici din 12 autorităţi ale administraţiei publice centrale. Studiul a fost prezentat în cadrul unei conferinţei de presă organizată de Asociaţia pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă.