SOCIAL

Fructele şi legumele de toamnă sunt mai scumpe, în acest an, din cauza secetei

E sezonul fructelor şi al legumele de toamnă. Gospodinele colindă pieţele pentru a-şi face provizii pentru iarnă şi sunt în căutarea produselor cu preţuri mici. Din păcate, în acest an totul este mai scump, din cauza secetei. Aşa că, cel mai probabil, multe cămări vor rămâne cam goale.

Tatiana Chiriac a venit la piaţă după ardei. Vrea să pregătească conserve pentru la iarnă. În fiecare an îşi umple beciul şi mai trimite şi copiilor plecaţi în străinătate. Femeia cultivă legume în grădină dar nu a strâns prea multă recoltă.

TATIANA CHIRIAC: 

„-Conservăm, facem ardei cu roşii, facem ardei umpluţi cu varză, adjică.

-Şi cu câte borcane umpleţi beciul?

 -Cred că în jur de o sută. S-a scumpit totul, vânata era cu şapte acum am luat-o cu zece”.

„În comparaţie cu anul trecut, e scump. Bat la buzunar, de cumpărat trebuie, dar nu mai cumperi atât de mult, doar puţin”.

Într-adevăr, preţurile la unele produse au crescut aproape de două ori faţă de anul trecut. Au fost luni de secetă, dar şi situaţia incertă din pandemie şi-a spus cuvântul. Un kilogram de cartofi de la producători costă 4 lei. La fel şi ceapa sau pepenele.

„Gogoşarul - 22, preţul la sac, vânata - nouă lei, avem zece la kilogram, zmeura e 50 de lei kilogramul, roşiile -9 lei. Dacă un sac de gogoşari, ardei, roşii costa în an la 400, 350, anul asta la 700, 680”.

Ion Luca a venit în piaţă cu struguri. Are vie la Costeşti dar recolta e aproape compromise. Seceta şi grindina îl vor lăsa cu buzunarele goale.

ION LUCA, viticultor: „E urât de tot, la noi straşnic la Costeşti, aşa că nu avem cu ce ne lăuda şi plus la asta dacă nu ne plouă se usucă butucii şi avem posibilitatea să pierdem tot ce am plantat. De pe hectar jumatate cu greu am strâns undeva o tonă şi şase sute”.

În schimb s-au făcut piersicile. Copacii au fost bogaţi în fructi iar un kilogram costă 14 lei. Din păcate, cumpăratorii nu se înghesuie să cumpere.

VLAD STRATU, fermier: „Mai greu merg vânzările, dar pe parcursul verii a fost bine, am avut şi clienţi fideli. Câte o piersică, câte două în ladă se mai strică, nu e chestia că rămânem cu foarte mult. Reuşim să-i vindem”. 

Vremea din acest an a redus multe recolte iar prognozele specialiştilor nu sunt deloc optimiste.