FOTO. Campania de prevenire a intoxicaţiilor cu dioxid de carbon în urma procesului de fermentare a mustului, lansată de IGSU
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

FOTO. Campania de prevenire a intoxicaţiilor cu dioxid de carbon în urma procesului de fermentare a mustului, lansată de IGSU

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) continuă informarea populaţiei privind riscul intoxicaţiilor cu dioxid de carbon emanat în urma fermentării vinului. Astfel, angajaţii IGSU au informat peste 53 mii de cetăţeni din toate regiunile R. Moldova, la capitolul bazele securităţii vieţii.

Specialiştii au înmânat gospodarilor pliante informative privind riscurile intoxicării, dar şi acţiunile care trebuie întreprinse pentru evitarea pericolului. Pentru prevenirea intoxicaţiilor şi situaţiilor de risc, zilnic în măsurile de prevenire, au fost implicaţi 75 de angajaţi ai Inspectoratului cu 41 unităţi de tehnică care au difuzat atenţionări pentru cetăţeni prin sistemele de sonorizare ale autospecialelor.

De asemenea, salvatorii au ajuns în gospodăriile oamenilor şi i-au îndrumat privind regulile care trebuie să fie respectate în perioada fermentării mustului, cu scopul evitării cazurilor tragice. Cetăţenii au fost atenţionaţi că dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentare este o substanţă toxică puternică, fără miros şi culoare, iar inhalarea acestuia poate deveni fatală pentru oameni, în cazul aflării îndelungate în spaţii închise şi neaerisite.

Pentru evitarea tragediilor, specialiştii roagă persoanele care produc vin să-l ţină în aer liber, să nu intre în spaţii închise unde este păstrat produsul nefermentat. Pentru a verifica concentraţia de oxigen în beciuri şi subsoluri, salvatorii recomandă gospodarilor să aprindă o lumânare, iar în cazul în care aceasta se stinge, să nu intre în interior, întrucât aportul de oxigen este insuficient. Campania de prevenire a intoxicaţiilor cu dioxid de carbon desfăşurată de IGSU va continua pe toată perioada de fermentare a vinului în toate raioanele R. Moldova.

Similare
RECOMANDĂRI