Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Focul Veşnic de la Complexul Memorial Eternitate din Chişinău a fost reaprins aseară după ce mai devreme a fost stins

Focul veşnic de la Complexul Memorial Eternitate din Chişinău a fost reaprins aseară după ce mai devreme a fost stins pentru a face economii de gaz. Potrivit Ministerului Apărării, deconectarea temporară a focului veşnic de la sursa de gaz, a fost o măsură luată din cauza presiunii scăzute a acestuia în ţevile de alimentare şi a vântului puternic care putea provoca scurgeri de gaze. Până a fi remediată problema şi reaprinsă flacăra, mai mulţi locuitori ai municipiului Chişinău au venit cu lumânări la Memorial pentru a-şi exprima în acest fel nemulţumirea faţă de decizia autorităţilor de a stinge focul.

LILIA ŢURCANU, reporter TVR MOLDOVA: „Focul veşnic de aici, de la Complexul Memorial Eternitate, a fost stins ieri, în jurul orei 15. Militarii au luat flacăra şi au transportat-o la Muzeul Gloriei. După câteva ore, s-a decis reaprinderea acesteia”.

Flacăra a fost preluată de militarii Companiei Garda de Onoare din cadrul Regimentului de Stat Major "General de brigadă Nicolae Petrică" şi transportată la Muzeul Gloriei Militare de la Brigada de infanterie motorizată "Ştefan cel Mare", respectându-se un ceremonial special.

Decizia a fost luată de către responsabilii Ministerului Apărării, în urma scăderii presiunii gazelor în ţevi.

ANDREI CEMÎRTAN, comandant militar, Ministerul Apărării: „Dat fiind faptul că s-a sesizat stingerea focului mai des decât anterior. Una dintre cauze sunt factorii meteorologici, a fost vânt şi al doilea, posibil, presiunea din ţevile de gaz.  Atunci când focul nu arde, s-a sesizat un miros de gaz şi s-a făcut pentru protecţia publicului”.

Până a fi reaprinsă flacăra, aseară mai multe persoane au adus lumânări la Complexul Memorial, exprimându-şi dezacordul faţă de decizia autorităţilor.

Aseară, în jurul orei 21, focul veşnic a fost reaprins.

ANDREI CEMÎRTAN, comandant militar, Ministerul Apărării: „Chişinău Gaz a remediat problema şi automat am aprins focul. Acum arde cu o flacără mai mare, sperăm să nu se mai stingă”.

Locuitorii Chişinăului au păreri contradictorii privind necesitatea de a menţine aprins focul de la Compexul Memorial Eternitate.

„Suntem de părerea că trebuie aprins, totuşi. Asta e memoria bunicilor, străbunicilor noştri care au luptat pentru pace. Chiar din punct de vedere conceptual nu e corect să o ţină aprinsă pentru că simbolizează gloria armatei sovietice şi eu sunt de părerea că nu e nevoie să serbăm”.

Reprezentanţii Ministerului Apărării au precizat că, de-a lungul anilor, au mai fost cazuri, când din cauza vântului puternic, flacăra se stingea temporar, dar acele incidente erau remediate în scurt timp.
Similare
RECOMANDĂRI