SOCIAL

Fiecare universitate din Republica Moldova are calendarul său propriu de admitere

post-img

Candidaţii la studii superioare de licenţă vor putea să se înscrie la concursul de admitere concomitent la mai multe specialităţi, la una sau mai multe instituţii de învăţământ superior, însă vor putea fi înmatriculaţi doar la o specialitate în cadrul unei singure instituţii, unde vor depune actele în original. Ca şi în anii precedenţi, fiecare universitate îşi va stabili propriile termene de depunere a actelor şi propria metodologie de admitere.

Deţinătorii diplomelor de bacalaureat, ai diplomelor de studii profesionale (sau diplome de studii medii de specialitate) sau deţinători cu diplome de studii superioare sau a unui act echivalent pot să participe la admiterea în universităţi, se precizează într-un comunicat de presă al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

La calcularea mediei generale de concurs, instituţiile de învăţământ superior pot ţine cont de mai multe criterii: notele de la examenele de bacalaureat;
media generală a examenelor de bacalaureat; nota medie generală a anilor de liceu, notele pe discipline din anexa la diploma de bacalaureat; notele şi mediile din diplomele de studii profesionale; notele obţinute la probele concursului de admitere, conform metodologiile proprii aprobate de senat.  

Potrivit aceluiaşi comunicat al instituţiei, fiecare universitate stabileşte taxe de studii aprobate de Consiliul de dezvoltare strategică instituţională, în funcţie de specialitate/universitate.

Pentru asigurarea dimensiunii sociale, 15% din locurile bugetare la studiile superioare de licenţă sunt acordate candidaţilor fără ocrotire părintească; cu grad de dizabilitate sever sau accentuat; cu ambii părinţi cu grad de dizabilitate; candidaţilor ai căror părinţi au participat la acţiunile militare pentru apărarea integrităţii şi independenţei R. Moldova, la războiul din Afganistan sau la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl; candidaţii ai căror părinţi sunt militari-participanţi la operaţiunile militare post-conflict cu caracter umanitar în Irak; candidaţii din familiile cu patru şi mai mulţi copii, aflaţi la întreţinere; absolvenţi ai şcolilor din localităţile de est ale R. Moldova şi din mun. Bender; candidaţii din familiile de romi şi tinerii care au efectuat serviciul militar în termen.