SOCIAL

Studiu // Fiecare al patrulea cetăţean al Republicii Moldova este fumător

post-img

Circa 25,3% din populaţia Republicii Moldova fumează, 5,6% fiind femei. Vârsta medie de iniţiere a fumatului a constituit 17 ani. Datele au fost făcute publice de Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică în contextul marcării Zilei Naţionale de renunţare la fumat.

Şeful Serviciului informare şi comunicare al ANSP,, Olesea Croitor, a menţionat că fumatul este un risc major pentru sănătate, fiind asociat cu decesele prin: cancer pulmonar, boli coronariene, boli pulmonare cronice obstructive şi boli cerebrovasculare. Acesta, de asemenea, afectează grav femeile însărcinate, provocând naşteri premature şi greutate mică a copilului la naştere, iar la nou-născuţi creşte riscul apariţiei sindromului morţii subite, scrie Moldpres.

De asemenea, consumul de tutun implică costuri enorme pentru economia naţională prin creşterea costurilor de îngrijire a sănătăţii şi scăderea productivităţii muncii  populaţiei, care se estimează în Republica Moldova la circa 1 miliard 830 milioane de lei anual.

Anual, în a treia joi din luna noiembrie, la iniţiativa Consiliului Naţional Coordonator în domeniul Controlului Tutunului în Republica Moldova, este marcată Ziua Naţională de renunţare la fumat. Scopul acesteia este creşterea gradului de conştientizare în rândul populaţiei, inclusiv a fumătorilor privind efectele nocive ale consumului de tutun şi ale fumatului pasiv, precum şi încurajarea renunţării la acesta sub orice formă.

Tot pentru a încuraja fumătorii să renunţe la fumat, în cadrul Dispensarului Republican de Narcologie a fost instituită în 2017 linia verde de consiliere şi renunţare la fumat – 080010001. Anul trecut, la acest număr au apelat aproape 500 de persoane, dintre acestea au primit tratament şi au renunţat la fumat 305 persoane dependente de tutun.