SOCIAL

Fenomenul produselor lactate contrafăcute ia amploare. Cum diferenţiem brânza naturală de cea cu grăsimi hidrogenate, nocive pentru organism

Ministerul Agriculturii din România a pus în dezbatere o nouă lege a laptelui prin care să separe produsele tradiţionale de cele făcute din grăsimi hidrogenate. Pericolul este cu atât mai mare cu cât branza făcută din prafuri şi grăsimi este greu de identificat, iar consumatorii se orientează de multe ori după preţul cel mai mic.

Puţini oameni îşi dau seama dacă brânza este naturală sau nu.

Oana  Dobrescu,  jurnalist TVR: "Avem două sortimente de brânză cu acelaşi procentaj de grăsime. Diferenţa este că una este făcută din lapte, iar cealaltă are grăsimi hidrogenate. Pentru a vedea diferenţa dintre ele, le voi introduce în apă. Cea din lapte va rămâne întreagă, iar cea din grăsimi hidrogenate se va descompune. Pentru a vedea diferenţa dintre un caşcaval din grăsimi hidrogenate şi unul natural, prăjim brânza în tigaie. Diferenţa este că grăsimea hidrogenată se va topi aproape în totalitate, iar caşcavalul din lapte natural îşi va păstra forma şi elasticitatea."

Pericolul pentru consumatori este uriaş. Mai ales dacă pe eticheta apare lapte, în loc de grăsimi hidrogenate.

Lygia Alexandrescu, medic nutriţionist: "Cel mai mare pericol este colesterolul, sunt grăsimi saturate şi hidrogenate şi toate acestea se depun pe vase, cresc trigliceridele, toate aceste valori crescute duc la hipertensiune, boală coronariană, boală de inimă."

Ministerul Agriculturii, Protecţia Consumatorilor şi Autoritatea Sanitar Veterinară le-au declarat război falsificatorilor de brânză. Până acum, s-au făcut controale în 12 judete. 40 la sută dintre cei verificaţi utilizau grăsimi hidrogenate pe post de brânză, caşcaval sau unt. Amenzile depăşesc 600 de mii de lei. Ministerul Agriculturii îşi doreşte ca noua lege a laptelui să protejeze consumatorii.

Faţă de anul trecut, când echipele de control au avut acţiuni în doar 5 judeţe, acum vor fi verificaţi comercianţii din toate cele 42 de judeţe ale ţării. Nereguli au fost descoperite atât în zona patiseriilor, cofetăriilor şi restaurantelor, cât şi în supermarketuri.