SOCIAL

Femeile din satele Republicii Moldova sunt cele mai vulnerabile la provocările timpului

Femeile din satele Republicii Moldova sunt cele mai vulnerabile la provocările timpului. Sunt principalale victime ale lipsei locurilor de muncă şi sărăciei. Statistici îngrijorătoare ies la iveală an de an, fără să se schimbe mare lucru. Astăzi marcam Ziua Internaţională a femeilor din mediul rural şi nu trebuie să uităm ca din cele peste un milion de femei care trăiesc în satele basarabene, aproape jumătate sunt pensionare.

Pe aceste femei din satul Şolcani, raionul Soroca le-am găsit în câmp, la curăţat porumb. Ele spun că omul, e slăvit prin muncă, iar după ce vor termina lucrările în camp, vor închina şi câte un păhărel, de Ziua Femeilor din Mediul Rural.

„Noi, fiecare, pregătim câte un fel de mâncare. Ne adunăm la o vecină şi ne veselim. Şi uităm că ne dor mâinile, că ne doare capul, dar simţim că e sărbătoare. Mai frumos şi mai plăcut ca la ţară nu e nicăieri. Aici găsim de toate celea. Şi găsim şi pe masa, şi în pahar. Noi o sărbătorim prin muncă, întâi. Da, vom munci, vom termina lucrul şi pe urmă vom sărbători şi altfel. O zi de toamnă hrăneşte un an."

După o zi grea de muncă, femeile au întins masa de sărbătoare. Bărbaţii recunosc că fără partenerele de viaţă, veşnicia nu s-ar mai fi născut la sat. Potrivit unui studiu al BNS şi PNUD Moldova, 60 la sută dintre femeile din mediul rural au atins vârsta de pensionare.

Ele se confruntă cu cea mai înaltă rată a sărăciei, iar indemnizaţiile de la stat, veniturile din activitatea agricolă şi cele din transferurile din străinătate, sunt principalele surse de existenţă. Ziua Mondială a Femeilor din Mediul Rural este marcată din 1995, în urma unei decizii luate la Conferinţa ONU, de la Beijing.