SOCIAL

Femeile cu mobilitate redusă din oraşele Chişinău, Cahul, Edineţ, Hînceşti şi Ungheni pot beneficia de servicii medicale ginecologice de calitate

Femeile cu mobilitate redusă din oraşele Chişinău, Cahul, Edineţ, Hînceşti şi Ungheni pot beneficia acum de servicii medicale ginecologice de calitate. În plus, în cabinetele medicale specializate din aceste localităţi au fost instalate fotolii ginecologice adaptate pentru femeile cu dizabilităţi locomotorii, pentru cele în etate sau cu exces de greutate, precum şi pentru femeile însărcinate. Dotarea instituţiilor medicale a fost posibilă datorită unor cetăţeni inimoşi din Diaspora.

Din 2018, în urma unei intervenţii chirurgicale, Valentina Focova se deplasează doar cu ajutorul unei cârje. De atunci, nici nu a mai mers la ginecolog.

„După vârsta de 47 de ani şi până la 50 de ani, când au apărut problemele de sănătate, eu nu mai putea folosi acele fotolii. Noul model de fotolii este unul foarte bun şi potrivit pentru mine”, a spus VALENTINA FOCOVA, pacientă.

La centru de sănătate din Edineţ este acum un nou fotoliu ginecologic adaptat pentru femeile cu mobilitate redusă. Funcţionează cu un mecanism special ce permite reglarea în funcţie de necesităţile pacientei. Consultaţiile devin astfel accesibile atât pentru paciente, cât şi pentru personalul medical.

„Fiecare femeie are dreptul la un control ginecologic regulat, inclusiv acces la servicii de screening de col uterin. Dacă există un fotoliu adaptat pentru femeile cu dizabilităţi, este foarte uşor şi pentru pacientă, şi pentru medicul ginecolog care o controlează”, a spus TATIANA GUŢAN, medic ginecolog, Centrul de Sănătate Edineţ.

Fotoliile au fost cumpărate din Italia, în urma unei iniţiative a basarabenilor din Diasporă. Susţinuţi de Fondul ONU pentru Populaţie, ei au organizat o campanie de colectare de fonduri şi au reuşit să strângă banii necesari pentru cinci fotolii medicale.

„Am hotărât că trebuie să mă implic. Toate cadourile mele de ziua mea de naştere au fost acumulate în fundsul respectiv. Am făcut o colectare de fondurile pe toate platformele posibile”, a spus ANDREI LEFTER, activist civic.

Studiile realizate în ultimii ani arată că s-au făcut paşi importanţi în asigurarea dreptului la sănătatea sexuală şi reproductivă pentru femeile cu dizabilităţi.

„Pe parcursul ultimilor ani constatăm faptul că instituţiile medicale au devenit mai accesibile. Au construit rampe, şi-au ajustat unităţile sanitare. Uşile sunt mai largi acum şi cărucioarele au acces în instituţie. Sunt depuse eforturi în vederea asigurării Cabinetelor de Sănătate a Reproducerii, Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor cu echipamentul necesar”, a spus VICTORIA CIUBOTARU, coordonator Programul Naţional, UNFPA.

În Republica Moldova sunt aproape 175 mii de persoane cu dizabilităţi, dintre care, mai mult de jumătate, sunt femei.