SOCIAL

Facebook anunţă că va elimina din sistemele de recomandări postări sau grupuri ale anti-vacciniştilor

post-img

Reţeaua Facebook, deja acuzată că a contribuit la diseminarea mesajelor false privind vaccinurile, a declarat că explorează eliminarea informaţiilor anti-vaccinare din sistemele software care recomandă tipuri diverse de conţinut.

Informaţiile care descurajează oamenii să se vaccineze au găsit „teren fertil” pe Facebook, în special în grupuri închise sau deschise, unde membri pot fi şi zeci de mii de utilizatori. Astfel se crede că promotorii anti vaccinării au găsit soluţia perfectă ca să semene dezamăgire şi chiar panică, iar asta ar putea fi rezultatul reapariţiei focarelor de rujeolă. Facebook a răspuns astfel unei scrisori a senatorului Adam Schiff care a trimis câte o scrisoare în care semnala problema, atât lui Mark Zuckerberg, cât şi şefului Google, Sundar Pichai, cerându-le ambilor să rezolve problema, scrie Bloomberg.

Astfel, Zuckerberg a răspuns că „analizează măsuri suplimentare pentru a combate cel mai bine problema”. Aceasta ar putea include „reducerea sau eliminarea acestui tip de conţinut din recomandări, inclusiv din sugestiile de alăturare la grupuri, din rezultatele căutării, asigurând totodată că sunt disponibile informaţii credibile şi sigure”.

Google, care nu a răspuns imediat la scrisoarea lui Schiff, a luat deja măsuri similare. Luna trecuta, YouTube a lansat o schimbare in modul in care recomanda videoclipurile - un sistem automat care a fost criticat pentru promovarea dezinformării. YouTube a declarat că va începe să taie videoclipuri cu „conţinut limitat” care „dezinformă utilizatorii în moduri dăunătoare” din sistemul de recomandări. Compania a oferit doar trei exemple. Unul a fost videoclipurile care promovează „un tratament miraculos pentru o boală gravă”.

Schiff a menţionat în scrisoare despre algoritmii actuali care nu sunt concepuţi pentru a distinge informaţiile de calitate de conţinutul tendenţios intenţionat sau total fals, iar „consecinţele acestora sunt deosebit de îngrijorătoare pentru sănătatea publică”.

Bloomberg scrie că primul rezultat la căutarea „vaccinuri” pe YouTube este un videoclip care prezintă o dezbatere între suporterii vaccinurilor şi cei care cred că imunizarea este periculoasă. Cel de-al patrulea rezultat este primul episod dintr-o serie populară de documentare anti-vaccin numită „Adevărul despre vaccinuri”. Acesta are aproape 1,2 milioane de comentarii.