SOCIAL

Expoziţie la USM: „Nu daţi vina pe haine”. Nouă mărturii ale victimelor violenţei

Nici fusta scurtă şi nici decolteul adânc nu sunt o scuză când e vorba de violenţă sexuală. Acesta este mesajul expoziţiei documentare "Nu daţi vina pe haine!", lansată astăzi la Facultatea de Drept a USM. Expozitia-simbol include nouă mărturii ale victimelor violenţei, dar şi hainele pe care acestea le-au purtat în acele momente de groază.

Fiecare a treia femeie s-a confruntat cu cel puţin o formă de violenţă

"Eu şi fraţii mei dormeam în camera noastră. Atunci a venit tata la mine şi …", "A început să mă împingă pe patul din camera lui, îl imploram să mă lase în pace...","M-a terorizat cum a vrut şi a putut!". Sunt doar câteva dintre mărturiile fetelor şi femeilor care au trecut prin coşmarul abuzului sexual. Şi nu conta că purtau în acel moment pijamă, rochie sau blugi.

„Deseori specialiştii care interacţionează cu victimele abuzurilor sexuale le adresează întrebări de acest gen: "Dar cu ce erai îmbrăcată, dar nu erai în stare de ebrietate?". De altfel aceste întrebări nu fac altceva decât să o facă pe victimă vinovată, sigură pe ea, să se autoblameze pentru ceea ce i s-a întâmplat şi e un lucru greşit”, spune Natalia Vîlcu, director executiv al Centrului de Drept al Femeilor.

Îngrijorător este faptul că aproape 50% dintre victime au între 14 şi 17 ani.

„Feţele şi femeile care au trecut printr-o astfel de violenţă se confruntă cu probleme de leziuni traumatice, se confruntă cu probleme de sarcini nedorite , infecţii cu transmitere sexuală, inclusiv HIV, se izolează social suferă e anxietate, depresie, este o rată crescută a suicidului”, spune Eugenia Berzan, analist programe, Fondul ONU pentru Populaţie în Republica Moldova

Expoziţia "Nu daţi vina pe haine!"  îşi propune să spulbere stereotipurile şi să schimbe accentele în abordarea cazurilor de abuz sexual.

„Aceşti specialişti în primul rând trebuie să schimbe această paradigmă, să pună toată responsabilitatea pe făptuitor şi victimă să fie tratată cu respect şi demnitate şi să beneficieze de acea protecţie şi asistenţă de are are de fapt nevoie”, spune Daniela Misail-Nichitin, director programe femei, Centrul Internaţional "La Stradă".

Nu în zadar, expoziţia a fost lansată la Facultatea de Drept. Astfel, viitorii jurişti descoperă adevăratele motive care stau în spatele cazurilor de violenţă sexuală.

„Obiectivul sistemului de învăţământ este de a promova şi educa principiul egalităţii în drepturi între femei şi bărbaţi, de a distruge acele stereotipuri în viziunea studenţilor faţă de victime şi de a-i educa în sensul de a avea o atitudine tolerantă faţă de victimă şi de a veni cu careva mesaje, idei şi reacţii faţă de agresori”, opinează Svetlana Slusarenco, şef, Şcoala Doctorală în Drept, USM.

Prima expoziţie de acest gen a fost organizată în 2014, la o facultate de drept din Arkansas. Modelul a fost preluat la Chişinău iar vizitatorii au fost  impresionaţi.

Expoziţia a fost organizată de Centrul de Drept al Femeilor şi Centrul Internaţional "La Strada", cu sprijinul Fondului ONU pentru Populaţie. Manifestarea e dedicata Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului şi încheie Campania "16 Zile de activism împotriva violenţei de gen".