SOCIAL

Expoziţia „Oameni care ne inspiră”, organizată de Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi

Viaţa nu a fost prea blândă cu ei, dar au demonstrat că pot face faţă oricăror încercări. Persoanele cu dizabilităţi întâmpină zilnic dificultăţi dar asta nu le împiedică să schimbe societatea în care trăiesc. De Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, fotografiile realizate de 12 artişti provenind din această comunitate au fost prezentate în cadrul expoziţiei "Oameni care ne inspiră", găzduită de sediul Guvernului.

Faceţi cunoştinţă cu Nicu Mironov, din Hânceşti. Un tănăr activ, dar care la 13 a căzut dintr-un copac şi aşa a ajuns într-un scaun cu rotile. Acest accident, însă, i-a întărit încrederea în el. Bărbatul este operator într-o companie de telefonie şi membru activ al unui grup de iniţiativă din Hânceşti.

„Datoritor câtorva inspecţii făcute de noi s-au făcut acum două rampi la şcolile din oraş asta tot e cu succes. Clădirile care nu erau accesibile, deja parţial încep a fi accesibile. În sport trei ani am încercat power lifting, ridicarea greutăţilor de la piept şi am ridicat până la suta de kg”, a spus Nicu Mironov.
 
Şi Vasile Savca, din Căuşeni, dă dovadă prin acţiunile sale de curaj şi voinţă. Datorită lui în oraş au apărut rampe de acces la spital, la centrul multifuncţional şi la sectorul de poliţie.
 
„M-a motivat să mă implic în astfel de chestii că mergeam la instituţii publice şi bătea vântul, ploaie,  ninsoare, fiindcă nu era accesibil eu stăteam afară şi aşteptam să iasă cineva. Eu sunt la şedinţele consiliului raional, eu sunt la fiecare şedinţă prezent”, a spus Vasile Savca.
 
Vasile are doar un singur vis.
 
„În raioane nu este un transport adaptat pentru persoane cu nevoi speciale. Scopul meu şi visul meu, adică ducem acum discuţii şi cu preşedintele raionului şi s-au găsit careva oameni de afaceri care să ne ajute să procurăm un transport adaptat”, a precizat Vasile Savca.
 
După o viaţă trăită în internat, Diana Zgherea a reuşit să se adapteze în comunitate. Acum lucrează la o grădiniţă în Cantemir. Tânăra a participat la conferinţa Statelor părţi la Convenţia ONU pentru Drepturile persoanelor cu dizabilităţi.
 
„În comunitate e mai bine, am bicicleta mea mă duc unde vreau eu. Am fost în Austria şi în America. Am povestit despre drepturile persoanelor cu dizabilităţi să trăiască în comunitate”, a menţionat Diana Zgherea.
 
Totuşi, persoanele cu nevoi speciale se confruntă cu o listă lungă de probleme.
 
„Accesibilitatea este cea mai gravă problemă în toată Republica Moldova. Pentru că omul cu nevoi speciale, cu dizabilitate vrea să iasă din casă, uneori drumul nu îi permite să iasă, infrastructura lipsă de accesibilitate. Vrea să meargă în alt sau în alt oraş nu are transport accesibil, vrea să intre în primărie în consiliu, într-un restaurant, din nou nu are accesibilitate”, a spus ALINA GĂINĂ, coordonator, Centrul pentru Tineri
 
Expoziţia de fotografie "Oameni care inspiră" a fost vizitată şi de autorităţile statului.
 
„Noi vrem să facem aşa ca orice problemă deficienţă, dezabilitate să fie transformată în abilităţi. Astfel încât toţi noi să putem să ne bucurăm şi de viaţă, să contribuim cu ce poate pentru a îmbunătăţi viaţa în Republica Moldova”, a spus ION CHICU, prim-ministrul Republicii Moldova
 
„În aceste fotografii sunt relatate istoriile de viaţă, istoriile de succes, istoriile de incluziune socială, dar şi mai important e că aceste persoane au fost susţinute la momentul oportun. Persoane care cu demnitate se realizează în viaţă, persoane care trec peste obstacolele existente”, a declarat  VIORICA DUMBRĂVEANU, ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale
 
În 2018, în Republica Moldova erau înregistrate aproape 176 de mii de persoane cu dizabilităţi.