SOCIAL

Expoziţia „Oameni care inspiră”: 12 persoane cu dizabilităţi şi-au demonstrat abilităţile

Sunt diferiţi, dar ne demonstrează zi de zi că există şi pot. 12 persoane cu dizabilităţi, cu succese în diverse domenii, au devenit exemple pentru semenii lor şi pentru întreaga societate. Ce-a de-a doua ediţie a expoziţiei "Oameni care inspiră" aduce în prim-plan noi destine şi poveşti de viaţă.

Destinul i-a furat libertatea de mişcare, dar Marina nu a cedat. După absolvirea gimnaziului a făcut cursuri de operator de calculator. O cale lungă şi plină de piedici.

„La început nu meregam nici cum merg acum, utilizam baston când am făcut studiile de operator, mi-a fost tare greu trebuia să fac naveta în oraş, acasă şi a fost tare greu. Pe unde mă ajutau părinţii, pe unde singură, am reuşit şi am făcut studiile”, ne mărturiseşte Marina Petreanu, coordonator de proiect din Ciobalacia, Cantemir. 

Mai mult, acum o lună a reuşit să lanseze un proiect inedit. A amenajat în localitatea de baştină un parc de odihnă: „Este un success, la început mi-a fost foarte greu, credeam că n-o să reuşesc să-l fac, să-l implementez, dar încet, încet, cu partenerii pe care i-am avut, am reuşit şi am făcut acest proiect.

Nici Vlad nu a avut un drum uşor, dar a reuşit să devină un fotograf, deja recunoscut: „Societatea nu credea în abilităţile mele... puţini oameni puteau să îmi ofere un feedback sincer. Am reuşit să depăşesc aceste bariere cu ajutorul familiei, prietenilor, rudelor şi desigur am muncit foarte mult singur ca să devin şi mai bun şi în continuare sunt gata să muncesc.

Sunt doar doi din cei 12 protagonişti ai expoziţiei "Oameni care inspiră", oameni care au demonstrat că dizabilităţile nu limitează abilităţile.

„Persoanele cu dizabilităţi au aceleaşi drepturi şi abilităţi ca fiecare dintre noi. Fiind atât de diferiţi, noi toţi avem anumite valori, noi toţi avem anumite abilităţi cu care putem contribui la dezvoltarea socială”, spune Ludmila Malcoci, preşedinta Alianţei Organizaţiilor pentru Persoane cu Dizabilităţi

„În acest an am pus accentul pe susţinerea oamenilor de lângă personale cu dizabilităţi: profesori, părinţi, oameni din familie, cei care i-au susţinut persoanel cu dizabilităţi să ajungă la succes”, spune Alina Găină, coordonatoare comunicare a Centrului Media pentru Tineri. 

Expoziţia a inspirit-o şi pe Aliona, care recent a absolvit gimnaziul, iar de patru ani este voluntar la centrul de zi pentru copii din Crasnoermeisc: „Până a face voluntariatul am avut foarte puţini prieteni, nu puteam să comunic, pentru că nu ieşeam aşa de des. A fost greu ca copii din şcoală să mă înţeleagă şi să mă accepte. Am depus actele la Colegiul Financiar bancar din Chişinău, dar din cauza accesibilităţii, nu pot anul acesta să merg la studii, dar accesibilitatea se face şi la anul, îmi doresc să continui studiile.

Pe lângă exemplele motivante, expoziţia scoate la iveală şi barierele cu care se mai confruntă persoanele cu necesităţi speciale.

„Cele mai mari bariere în incluziunea persoanelor cu dizabilităţi sunt stereotopurile care mai există în societate şi inclusiv ceea ce ţine de accesibilitatea la infrastructură. Cu regret nu întotdeauna sunt respectate aceel standarde, chiar dacă sunt nişte căi de acces, ele nu sunt corespunzător acelor standarde, este o bifă că au fost create aceste căi de acces”, spune Viorica Dumbrăveanu,  secretar de stat, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale

Ce-a de-a doua ediţie a expoziţiei "Oameni care inspiră" este realizată de Centrul Media pentru Tineri şi Alianţa Organizaţiilor pentru Persoane cu Dizabilităţi. Fotografiile pot fi admirate la Biblioteca Bogdan Petriceicu Hajdeu din Chişinău până pe 16 decembrie.