Expertiza medico-legală în cazul lui Andrei Brăguţa. Motivele morţii
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Expertiza medico-legală în cazul lui Andrei Brăguţa. Motivele morţii

Medicii legişti au încheiat expertiza în cazul lui Andrei Brăguţa. Potrivit raportului oficial, tânărul de 32 de ani a murit de bronhopneumonie purulentă bilaterală, iar leziunile corporale, fracturile şi vânătăile provocate de bătăi nu ar avea nicio legătură cu motivul decesului, scrie anticoruptie.md.

Expertiza medico-legală a fost prezentată vineri seara procurorilor care examinează dosarul decesului lui Andrei Brăguţa. Potrivit lui Adrian Mircos, procuror-şef al Direcţiei urmărire penală şi criminalistică a Procuraturii Generale, medicii legişti au stabilit însă că bronhopneumonia lui Andrei Brăguţa s-a dezvoltat în perioada aflării acestuia în detenţie.

„El nu era bolnav înainte de a ajunge în arest. Acum trebuie să analizăm acţiunile şi inacţiunile care au dus la dezvoltarea pneumoniei în instituţiile de stat”, a declarat Mircos în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la TV8.

Avocaţii lui Andrei Brăguţa au avut acces la expertiza medico-legală sâmbătă. „Studiem raportul. Suntem în legătură cu unul dintre cei mai notorii experţi în medicină medico-legală, domnul Derrick John Pounder, de la Comitetul european pentru prevenirea torturii şi a tratamentului sau pedepselor inumane sau degradante. Domnul Pounder a făcut şi exhumarea lui Valeriu Boboc. După ce vom analiza raportul de expertiză, îl vom traduce şi trimite expertului. Dacă domnul Pounder va decide că e nevoie de exhumare în acest caz, vom cere ca Andrei Brăguţa să fie exhumat”, afirmă avocatul. Potrivit lui, CPT s-a interesat de acest caz şi acesta este un semnal grav pentru Republica Moldova.

Dumitru Sliusarenco, un alt avocat al lui Andrei Brăguţa, afirmă că expertiza medico-legală ridică mai multe semne de întrebare, de la cauza decesului, la metode de cercetare şi concluzii.

Andrei Brăguţa a fost reţinut de oamenii legii pe 15 august, când a fost oprit de poliţiştii de patrulare pentru că ar fi depăşit limita de viteză. Potrivit autorităţilor, bărbatul se afla în stare de ebrietate, iar pentru că ar fi manifestat un comportament agresiv faţă de poliţişti, pe numele său a fost pornită o cauză penală. El a fost reţinut pentru 72 de ore şi dus în Izolatorul de detenţie preventivă, iar pe 18 august, magistraţii Judecătoriei Chişinău, sediul Ciocana, au emis un mandat de arestare pentru 30 de zile.

Tânărul ar fi fost bătut în izolator, inclusiv de angajaţii instituţiei, fapt negat de reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei, care spun că, de fapt, bărbatul a fost agresat de colegii de celulă din cauza comportamentului deviant al acestuia. Bărbatul a solicitat de mai multe ori intervenţia medicilor de la Urgenţă, care l-au diagnosticat cu tulburare psihică, schizotipală, şi ar fi cerut transferul de urgenţă la Spitalul Clinic de Psihiatrie, fapt care nu s-a întâmplat. 

Procuratura municipiului Chişinău a iniţiat o cauză penală pe faptul vătămării intenţionate grave a integrităţii corporale, soldată cu decesul victimei. 

Similare