SOCIAL

Expert: Documentarea superficială a cazurilor lasă în pericol victimele violenţei domestice

post-img

Victimele violenţei în familie, majoritatea femei şi copii, sunt singure în faţa agresorilor familiali. Aceştia pot rămâne nepedepsiţi dacă plângerile femeilor sunt examinate superficial de către poliţie, iar angajaţii poliţiei documentează insuficient cazurile, întocmind, uneori, cu erori procesele verbale cu privire la contravenţii. De această părere este Lilia Potîng, juristă în cadrul Asociaţiei Promo-LEX.

Pentru Maria B. (nume schimbat) căsnicia a fost un coşmar care a durat aproape zece ani. Bărbatul său o lovea crunt invocând nişte fleacuri. „Zicea că nu-i place mâncarea, că nu-l ascult şi nu fac ceea ce spune el. La ora 7 dimineaţa, când lumea bea ceai, eu luam bătaie. El nu consuma băuturi alcoolice”, povesteşte Maria B., care beneficiază de asistenţă juridică gratuită oferită de juriştii Promo-LEX.

Uneori, scenele de violenţă se întâmplau de faţă cu cei doi copii, care acum au 5 şi 8 ani. Anterior, Maria B. a depus mai multe cereri la poliţia din localitate, dar de fiecare dată le retrăgea, deoarece se temea de soţ. „Aveam frică. El mă ameninţa. Şi acum am frică. El e acolo (n. r. închisoare), dar trăiesc cu frică. Copiii sunt bine, nici nu vor să audă de el”, spune victima. Femeia a fost plecată la muncă în străinătate, dar a revenit acasă, deoarece bărbatul îşi bătea nemilos copiii. „Când eram în Italia, îmi arăta cum îi bate. Mi-a arătat cum i-a dat fetiţei cu o conservă în cap, îi turna apă pe cap. Era timp de iarnă. Dădea foc la haine”, povesteşte femeia.

Victima a reclamat violenţa la poliţie care a investigat cazul superficial. „Bazându-se doar pe raportul de constatare medico-legală, poliţistul a întocmit proces-verbal cu privire la contravenţie, art. 78/1 Cod Contravenţional, care pedepseşte violenţa în familie. Poliţistul nu a ţinut cont de declaraţiile victimei, de faptul că anterior bărbatul a fost condamnat la fel pentru violenţă în familie, săvârşind fapta în perioada de probă de trei ani, şi nici de faptul că şi copiii sunt victime. Era evident că acţiunile agresorului urmau a fi tratate ca infracţiune, conform art. 201/1, Cod Penal, privind violenţa în familie. Poliţistul a documentat cazul insuficient şi l-a transmis, după competenţă, instanţei de judecată. Datorită efortului avocaţilor Promo-LEX, instanţa de judecată a anulat procesul-verbal cu privire la contravenţie şi a transmis cauza la Procuratură. Dacă nu intervenea Promo-LEX, exista riscul anulării şi încetării procesului-verbal, deoarece acesta a fost întocmit cu erori, ceea ce ar fi însemnat că agresorul rămânea nepedepsit”, explică Lilia Potîng.

Pe 5 septembrie 2018, agresorul a fost condamnat la nouă ani de închisoare cu executare, fiind deja în penitenciar în urma schimbării măsurii de reprimare. Sentinţa judecătoriei poate fi contestată la Curtea de Apel.

Mama şi copiii au fost găzduiţi, timp de nouă luni, de către Asociaţia Împotriva Violenţei „Casa Mărioarei”. De asemenea,  au beneficiat de asistenţă medicală şi psihologică oferită de Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria”. „În cele mai dese cazuri, pentru victime este foarte dificil să rupă cercul violenţei, în pofida faptului că suferă atât mama, cât şi copiii. Agresorul poate face presiuni puternice şi manipulează cu victima şi părţile terţe în aşa mod, încât victima este gata să renunţe la propriile mărturii şi trăieşte o frică continuă, chiar dacă el este în detenţie. Consecinţele violenţei sunt grave pentru femeile-victime. Dar mai grav este că traumele suferite de copiii lor sunt diverse, profunde şi pot să le afecteze tot restul vieţii”, menţionează Ludmila Popovici, director executiv al Centrului „Memoria”.

Asociaţia „Promo-LEX”, Centrul „Memoria” şi „Casa Mărioarei” îndeamnă autorităţile să depună diligenţa necesară în documentarea cazurilor de violenţă în familie, iar victimelor să nu le fie frică să solicite ajutor.

Potrivit Poliţiei, în anul 2017 au fost înregistrate 2909 de cazuri de violenţă în familie, în descreştere cu 21% faţă de anul 2016. Poliţia a intentat 956 de cauze penale, iar alte 1953 de cazuri au fost documentate conform Codului Contravenţional. Numărul persoanelor care reclamă conflicte în familie a fost de peste 10 mii de persoane în anul 2017, cu 412 cazuri mai puţine decât în anul 2016.