Executorii judecătoreşti vor fi obligaţi să ridice mijloacele de transport declarate în căutare, în termen de trei zile lucrătoare
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Executorii judecătoreşti vor fi obligaţi să ridice mijloacele de transport declarate în căutare, în termen de trei zile lucrătoare

Executorii judecătoreşti vor fi obligaţi să ridice mijloacele de transport declarate în căutare, în termen de trei zile lucrătoare, de la momentul comunicării reţinerii de către organele afacerilor interne. În şedinţa de astăzi, deputaţii au votat, în I lectură, modificarea unor acte legislative în acest sens.

Potrivit proiectului, mijloacele de transport sunt declarate în căutare de executorul judecătoresc prin emiterea unei încheieri. În acest temei, posesorul mijlocului de transport poate fi înlăturat de la conducere de către colaboratorii organului afacerilor interne, iar acesta poate fi reţinut pe un termen de până la trei zile lucrătoare. La expirarea căruia mijlocul de transport este restituit proprietarului sau posesorului legal după caz.
 
Totodată, executorii judecătoreşti vor remite imediat în adresa organului afacerilor interne încheierea de ridicare a măsurilor de asigurare a executării.
 
Autorii menţionează că mijloacele de transport reţinute la solicitarea executorilor judecătoreşti staţionează perioade îndelungate, fără a fi întreprinse acţiuni în privinţa acestora.  Pe parcursul anului 2017, în temeiul încheierilor judecătoreşti, Poliţia de Frontieră a reţinut  1360 de mijloace de transport, paza şi integritatea cărora a fost asigurată de către personalul acesteia.
 
Noile reglementări mai prevăd că executorul judecătoresc va avea dreptul să solicite şi să primească, gratuit pe suport de hârtie şi în regim on-line din partea autorităţilor, informaţii relevante pentru procedura de executare, doar dacă nu deţine acces la sistemul informaţional care conţine aceste date. În prezent, nu există asemenea condiţie.
 
Proiectul urmează a fi votat în lectură finală.
Similare
RECOMANDĂRI