SOCIAL

Cozi interminabile la Direcţia Apostilă şi Legalizare a Ministerului Justiţiei

Este mare înghesuială la Direcţia Apostilă şi Legalizare a Ministerului Justiţiei. Oamenii vin cu noaptea-n cap şi stau la coadă pentru a-şi apostila actele. Ministerul Justiţiei de la Chişinău susţine că numărul solicitanţilor este prea mare, iar această situaţie s-a creat după ce autorităţile din România au modificat legea şi cer apostilarea actelor necesare pentru redobândirea cetăţeniei.

Dimineaţă, zeci de oameni aşteptau la sediul Ministerului Justiţiei să depună actele pentru aplicarea apostilei. Unii din ei spun că îşi aşteaptă rândul de câteva zile.

Responsabilii de la Ministerul Justiţiei de la Chişinău spun că volumul de muncă la Direcţia Apostilă s-a triplat. Dacă înainte se recepţionau în jur de 300 de cereri pe zi, în ultimele cinci zile de lucru, la Direcţie au ajuns peste 4200 de cereri, adică peste o mie de cereri pe zi.

IULIAN RUSU, secretar de stat la Ministerul Justiţiei: „Acest număr impunător este datorat de situaţia creată în România. Mai exact, documentele emise de Guvernul român cu privire la cerinţele de apostilare a actelor pentru solicitanţii de redobândire a cetăţeniei româneşti. Solicitarea acestei apostile, înţelegem că ea este cerută atât pentru actele în original cât şi pentru copiile autentificate notarial”.

Iulian Rusu susţine că instituţia nu este pregătită pentru un val mare de solicitări. Deşi s-a dublat numărul angajaţilor, ei sunt insuficienţi pentru a face faţă situaţiei. Autorităţile îndeamnă cetăţenii să trimită actele online, dar acest lucru îl pot face doar persoanele care au semnătură digitală. Cetăţenii nu îşi pot face programare online aşa că trebuie să vină la direcţie pentru a depune actele.

IULIAN RUSU, secretar de stat la Ministerul Justiţiei: „Cu privire la rândul electronic, sistemul informaţional când a fost dezvoltat în 2013 nu avea la dispoziţie un astfel de mecanism, acum se lucrează intes la acesta  pentru a stabili programările la distanţă şi pentru a oferi posibilitatea cetăţenilor să utilizeze cât mai eficient posibil timpul lor”.

Apostila se aplică pe actele oficiale întocmite pe teritoriul unei ţări, pentru ca acel document să aibă efect juridic pe teritoriul unui alt stat.

După ştirea realizată de TVR MOLDOVA, Ministerul Justiţiei a anunţat că, de mâine, 8 decembrie, cetăţenii vor putea depune actele în baza unei programări prin poştă electronică. solicitanţii vor primi un mesaj de confirmare cu data, ora şi codul unic al programării. Rămâne posibilă şi depunerea actelor, fără programare, la un ghişeu. Detalii, găsiţi pe pagina oficială a Ministerului Justiţiei.