SOCIAL

Eroii de lângă noi: Medicii, pompierii, salvatorii, poliţiştii sunt cei care se află mereu în prima linie pentru a salva vieţi omeneşti

Sunt primii care află despre alertele cu bombă, accidente rutiere, incendii, cazuri de violenţă în familie, iar de mai bine de un an şi despre infectările cu coronavirus. E vorba de eroii care se află mereu în prima linie pentru a salva vieţi omeneşti: medici, pompierii, salvatori şi poliţişti. Jurnaliştii de la 24 Front Line au lansat un nou documentar în care arată prin ce situaţii sunt nevoiţi să treacă aceştia punându-şi în pericol propria viaţă.

În orice situaţie de urgenţă, 112 este primul număr format de cei care au nevoie de ajutor. Anual serviciul unic de urgenţă recepţionează peste patru milioane de apeluri. 50 la sută dintre acestea sunt false sau abuzive. Asta în timp ce unii oameni chiar au nevoie de ajutor.

”Ce urgenţă aveţi? – Da, domnul. În ce localitate aveţi?-  Câteodată sunt apeluri când persoana nici nu reuşeşte să se prezinte, nici adresa şi se aude gălăgie de bătaie. O persoană este lipsită de libertate, dar noi avem resurse destule ca să vedem unde persoana este. Într-o tură un operator preia în mediu 250-300 de apeluri de urgenţă ceea ce presupune că practic din 8 ore de muncă, el este în permanenţă activitate”.

Chiar în momentul filmărilor o persoană a sunat şi a anunţat despre izbucnirea unui incediu într-un bloc, dar nu a precizat numărul apartamentului care ar fi luat foc.

S-a dovedit a fi încă un apel fals. Pentru o intervenţie a pompierilor şi salvatorilor statul alocă din buget peste 30 de mii de lei. Numai anul trecut Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a înregistrat 347 de apeluri false, ceea se înseamnă că a fost irosită o sumă de peste 10 milioane de lei. Aduc prejudicii bugetului şi alertele false cu bombă. De cele mai multe ori asemenea avertismente vin din partea copiilor. Anul trecut au fost recepţionate 27 de apeluri de acest fel.

NATALIA CATANOI, medic terapie intensiva CNAMUP: ”Eu tot timpul spun când i-ai telefonul să faci un apel fals trebuie să te gândeşti poate mama ta, poate bunica, copilul tău în timpul asta are nevoie urgent de ambulanţă. Dacă ambulanţa nu ajunge în câteva minute starea poate să se agraveze să ajungă până la deces”.

SERGHEI GÎNCU, felcer CNAMUP: ”Am avut chemare că omul era la construcţie pe acoperişul casei facea lucru. A trecut cineva din troilebuz şi a văzut pe acoperiş un om nu că el vrea să se arunce. Am venit două de ambulanţă, patru de pompieri şi căutam cine vrea să se arunce de la etaj”.

Pe timp de noapte cele mai multe apeluri vin din partea locatarilor de blocuri care se plâng că vecinii sunt gălăgioşi. În timpul nopţii, poliţia patrulează şi pe străzi pentru a preveni încălcarea legii.

”Ai consumat droguri? – Nu. Nu am treabă cu drogurile. S-a stabilit că persoana dată a consumat substanţe narcotice, la faţa locului s-a stabilit un aparat artizanal şi un pacheţel”.

Poliţistul e obligat să intervină mereu pentru a asigura respectarea legii şi nu doar în timpul orelor de lucru. E o misiune dificilă mai ales că are de a face cu oameni cu caractere diferite.

O muncă grea o au şi lucrătorii medicali de la serviciul de ambulanţă. De exemplu, acest bărbat are insuficienţă resporatorie şi trebuie transportat rapid la spital, în secţia de terapie intensivă. În interiorul spitalului, e o lume pe care o cunosc doar medicii, care ştiu că lupta pentru viaţă este crâncenă. După fiecare intervenţie ambulanţele sunt dezinfectate complet, iar costumele - aruncate în tomberoane speciale.

Până la impunerea unor restricţii mai dure, lumea chefuia prin localuri, iar discotecile erau pline. Asta în timp ce medicii se sufocau în combenizoane şi luptau pentru fiecare viaţă de om.

”Aceşti oameni puteau să infecteze câteva oraşe. noi am salvat multe vieţi. Misiunea a fost interesantă şi rezultate sunt. Ar trebui mai des. Am identificat şi oameni agresivi, care au vrut să ne demostreye că ei fac legea în ţară nu noi”. 

Primele trei episoade ale documentarului Front Line sunt finanţate de Uniunea Europeană şi implementare de UNDP Moldova în cadrul programului Uniunii Europene "Măsuri de promovare a încrederii".