SOCIAL

Energia electrică verde şi bazată pe resurse regenerabile este viitorul, nu doar la nivel mondial dar şi în Republica Moldova

Energia electrică verde şi bazată pe resurse regenerabile este viitorul, nu doar la nivel mondial dar şi în Republica Moldova. Actualele condiţii de piaţă în care cumpărăm energia şi preţurile sunt încă ridicate pentru consumatori, ar trebui să ne ducă la revizuirea strategiilor de asigurare cu energie electrică la nivel naţional. Janez Kopac, directorul Comunităţii Energetice Europene, a declarat pentru TVR MOLDOVA că posibilităţi tehnice există, aşa că trebuie găsite soluţiile de implementare.

Republica Moldova are preţuri la electricitate relativ mari, comparativ cu ţările din regiune. Problema este că ţara dispune de un singur furnizor major. Pentru a remedia problema sunt necesare reforme adecvate, dar şi identificarea unor alternative, a declarat directorul Comunităţii Energetice Europene.

„Există posibilităţi pe frontiera cu Ucraina, dar aceste capacităţi transfrontaliere trebuie folosite pe căi mult mai eficiente. Nu este cazul, deocamdată. Aceasta este o şansă pentru Republica Moldova şi, desigur, pe termen lung va avea loc integrarea pieţei cu România, însă aici avem nevoie de o legătură fizică prin intermediul conectării asincrone”, a spus JANEZ KOPAC, Director, Comunitatea Energetică Europeană.

O altă soluţie ar fi trecerea la un consum responsabil de energie electrică, lucru impus şi de schimbările climaterice globale. E o provocare nu doar pentru Republica Moldova ci şi pentru restul ţărilor lumii. Uniunea Europeană urmăreşte ca, până în anul 2050, să reducă total emisiile de carbon.

„Trebuie să investim mai mult în tehnologii cu emisii reduse de carbon, Resursele regenerabile, precum energia eoliană şi solară. În timp ce investim în asemenea tehnologii, trebuie să flexibilizăm şi mai tare sistemul pentru a stimula adaptarea pe partea cererii, adică a consumatorilor”, a spus ARBEN KLLOKOQI, Expert în energie electrică, Comunitatea Energetică Europeană.

Totuşi, până să ajungem acolo, la nivel naţional trebuie perfecţionată nu doar piaţa ci şi cadrul de reglementare care stimulează investiţiile de amploare, eficienţa energetică şi altele. Aceste lucruri vor crea o piaţă deschisă, care va genera şi o scădere semnificativă a preţurilor.

„Regulile de piaţă ce stau la baza stabilirii cadrului legal pentru piaţa deschisă au fost adoptate de ANRE. Însă aceste reguli nu au fost, dintr-un motiv sau altul, publicate încă. Aceasta durează prea mult. Unele prevederi vor intra în vigoare imediat, însă cele mai importante prevederi au o perioadă de tranziţie de un an”, a declarat JANEZ KOPAC, Director, Comunitatea Energetică Europeană.

Potrivit oficialilor de la Comunitatea Energetică Europeană, aceste beneficii de piaţă pentru consumatorul final vor fi vizibile abia la începutul anului 2022. Un studiu al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Regenerabilă arată că Republica Moldova dispune de un potenţial enorm de a produce energie verde. Doar din puterea vântului am putea genera o capacitate de peste 21 de gigawaţi, echivalentă cu puterea tuturor centralelor electrice din ţară.