SOCIAL

Elevi din peste 30 localităţi ale R. Moldova au participat la Congresului Tinerilor Activi din Mediul Rural

Elevi din peste 30 localităţi ale Republicii Moldova au participat astăzi la Congresului Tinerilor Activi din Mediul Rural. Aceştia au vorbit despre proiectele de succes pe care le-au realizat împreună cu autorităţile locale, despre provocările dar şi planurile de viitor.

Adriana Novac este elevă în clasa a XI-a la Liceul „Meşterul Manole„ din satul Sălcuţa, raionul Căuşeni. Împreună cu mai mult colegi, a iniţiat o campanie de strângere de fonduri pentru instalarea unor bănci în curtea şcolii, dar şi pentru procurarea de materiale didactice.

ADRIANA NOVAC, elevă: A fost în aceleaşi timp o provocarea, dar şi o satisfacţie, pentru că reacţiile oamenilor atunci când le ceri bani, donaţii şi pun noi a fost interesant procesul asta de a convinge. 
Reporter: - Câţi bani aţi reuşit să adunaţi? - În jur de o mie de lei, dar cred că e un început bun pentru o localitate mică cum este Sălcuţă. 

Vocea tinerilor este auzită şi în raionul Drochia.

STAS CEBOTARI elev: La ai mei 18 ani  ajut comunitatea mea în diverse moduri, mai exact implicându-mă activ în viaţă socială. Am propus către APL-ul din localitate dezvoltarea unui teren de agrement pentru tineri.

În satul Lingură trăiesc peste 1500 de oameni. Din cauza migraţiei, numărul acestora este în scădere. Primarul speră că acest proiect dedicat tinerilor va da un suflu nou localităţii.

SERGIU ROMÂN primar, sat Lingură, raionul Cantemir: Şcolarii au rămas, că să ţină piept la programul asta cu tineretul rural. Nu este totul pierdut, noi îi susţinem din toate punctele de vedere, că să îi oprim pe loc, să înveţe aici în Moldova, că să poată să activeze aici e loc.

RUSLAN STÂNGA director, Institutul pentru Iniţiative Rurale: De aia am organizat această ediţie a congresului  că să popularizăm acest concept de integrare prin acţiune, să atragem atenţia politicienilor, factorilor de interes, că politicile de tineret sunt importante şi ele trebuie recalibrate dramatic.

La cursurile organizate de Institutul pentru Iniţiative Rurale, tinerii învaţă cum să-şi pună ideile în practică.

RUSLAN STÂNGA director, Institutul pentru Iniţiative Rurale: Problema cea mai mare este că tinerii trebuie să se înveţe să ceară pe de altă parte trebuie să ne asigurăm că primarii aud vocea tinerilor şi în mod elegant sunt constrânşi că să aloce bani din buget pentru iniţiativele de tineret.

Congresul tinerilor activi din Mediul Rural este la a 2-a ediţie şi este organizat cu sprijinul Ministerului Educaţiei şi al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii.