SOCIAL

VIDEO. Efectele programelor de prevenire a abandonului maternal

post-img

Datorită programelor de prevenire a abandonului maternal, implementate în localităţile din Republica Moldova, numărul copiilor abandonaţi este mai mic.

Dacă în 2001 au fost înregistraţi 217 bebeluşi abandonaţi, atunci în acest an doar două mame şi-au lăsat copiii la maternitate. Tema a fost discutată la emisiunea Obiectiv Comun de la TVR MOLDOVA.

„Există un grup de specialişti care au în vizor copilul. Dacă acest asistent social vede că o tânără este însărcinată, atunci acesta începe să vorbească din timp cu familia, inclusiv cu tatăl biologic al fătului”, a menţionat preşedintele CCF MOLDOVA, Liliana Rotaru.

Totodată, şeful interimar al Direcţiei Municipale pentru Protecţia Drepturilor Copilului, Rodica Terehovschi, a subliniat faptul că în ţara noastră există toate serviciile necesare pentru prevenirea abandonului. "Minorele rămase însărcinate nu sunt întotdeauna din familii social-vulnerabile. Cele mai multe vin din familii în care nu se discută, unde nu sunt susţinute de părinţi, unde nu au nicio speranţă că totul va fi bine dacă acest copil va apărea pe lume. Direcţia Municipală pentru Protecţia Drepturilor Copilului are toate serviciile sociale necesare pentru a susţine minorele aflate în situaţii de risc".

Experţii sunt de părere că predarea educaţiei sexuale în şcoli ar preveni astfel de cazuri. „Dacă acea fetiţă şi acel băiat ar fi fost informaţi, poate nu s-ar fi ajuns la o situaţie de abandon. După părerea mea, educaţia sexuală ar fi unul dintre instrumentele importante de prevenire a unei sarcini nedorite şi a unui abandon", a menţionat VALENTINA BODRUG-LUNGU, expert independent.

Urmăriţi emisiunea integral.