Poetul Dumitru Matcovschi, comemorat la Biblioteca Naţională
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Poetul Dumitru Matcovschi, comemorat la Biblioteca Naţională

Un spectacol muzical, în care s-a cântat şi recitat opera lui Dumitru Matcovschi, a avut loc la Biblioteca Naţională, astăzi, 17 octombrie. Acţiunea s-a desfăşurat în contextul unei suite de activităţi cu genericul „Dumitru Matcovschi - lacrima de dor a Basarabiei”.

Potrivit Elenei Pintilei, directoarea Bibliotecii Naţionale, opera lui Dumitru Matcovschi este solicitată în spaţiul basarabean şi peste hotare şi este studiată în şcoli şi universităţi. „Evenimentele sunt o metodă de valorificare a patrimoniului naţional. Dumitru Matcovschi are un rol deosebit în literatura română”, a spus directoarea.

Astăzi, a fost vernisată şi o expoziţie de carte care reflectă întreaga operă a poetului, dar şi lucrări de critică literară. La fel, a a avut loc o masă rotundă cu participarea studenţilor de la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” şi a elevilor de la Liceul „Gheorghe Asachi”, unde s-a vorbit despre opera lui Dumitru Matcovschi.

Rita Negru-Vodă, directoarea Gimnaziului „Dumitru Matcovschi” de la Vadul-Raşcov, localitatea de baştină a scriitorului, spune că l-a cunoscut pe Dumitru Matcovschi fiind în clasa a 4-a, când acesta, împreună cu Grigore Vieru, au participat la un eveniment în sat. Profesoara consideră că „un om ca Dumitru Matcovschi este păcat să nu fie cinstit şi onorat, poate mai mult decât se face astăzi”. „Să fie şcoli, teatre, biblioteci, muzee care să-i poarte numele lui Dumitru Matcovschi. Aceasta cred că este datoria noastră cea mai mare pentru marele nostru înaintaş”, a spus Rita Negru-Vodă, citată de ipn.

Ionela Crăciun, elevă în clasa a VII-a la Gimnaziul „Dumitru Matcovschi” din Chişinău, spune că în instituţia în care învaţă Dumitru Matcovschi este apreciat. Multe din versurile poetului au fost transformate în piese care au devenit şlagăre. Cântecul său preferat pe versurile lui Dumitru Matcovschi este „Inimă de Mamă” şi „Bucuraţi-vă”.

Opera Dumitru Matcovschi se regăseşte în peste 250 de publicaţii şi ediţii periodice la Biblioteca Naţională.

Dumitru Matcovschi s-a stins la 26 iunie 2013. Este poet, prozator, academician, publicist şi dramaturg, membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Este recunoscut în critica literară pe plan internaţional şi reprezintă un simbol al mişcării de renaştere naţională din Basarabia.
Similare
RECOMANDĂRI