SOCIAL

Dovleceii şi varza comercializate în supermarketuri din Chişinău sunt pline de nitraţi periculoşi organismului

post-img

Dovleceii, varza nouă, cartofii şi ceapa din supermarketurile din Chişinău sunt produsele cu cel mai mare nivel de nitraţi expuse pe tejghea şi prezintă un pericol pentru sănătate.

O expertiză de laborator realizată recent de Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică în cadrul iniţiativei „Alege sănătos”, arată că o multitudine de legume din magazinele noastre sunt pline de nitraţi.

Supuse expertizei au fost 30 de probe de legume: varză nouă, dovlecei, roşii, ceapă, castraveţi şi cartofi noi din cinci reţele de supermarketuri din capitală. Din totalul de probe prelevate, în 10 probe de legume concentraţia de nitraţi depăşeşte limitele maxime admisibile. În toate probele de dovlecei, în patru probe de varză nouă şi în câte o probă de cartofi noi şi ceapă s-au depistat neconformităţi.

Astfel, potrivit analizei, produsul cu cel mai mare conţinut de nitraţi s-au dovedit a fi dovleceii, unde cantitatea nitraţilor poate ajunge şi la 888 mg per kg, depăşind concentraţia maximă admisibilă cu 122%. De asemenea, în varza nouă, cantitatea cea mai ridicată de nitraţi constituie 1170 mg/kg, norma fiind de 600 mg per kg. O cantitate mare de nitraţi a fost depistată şi în cartofii noi – 250 mg per kilogram, în timp ce norma prevede nu mai mult de 200 mg şi, ceapa – 215 mg/kg, cu norma maximă admisibilă de 80 mg/kg. Mai puţin dăunătoare sunt roşiile şi castraveţii, cu o valoarea admisibilă a nitraţilor care nu sunt periculoşi organismului.