SOCIAL

Două treimi din sarea pe care o consumăm se ascunde în alimentele procesate

Consumul excesiv de sare dăunează grav sănătăţii”. Această recomandare a medicilor, pe atât de des este auzită pe atât de puţin este respectată. Zilnic, în Republica Moldova, se consumă de două ori mai multă sare decât e necesar, adică 10 grame - echivalentul a două linguriţe. În acest context, Ministerul Sănătăţii a lansat astăzi campania naţională „Redu sarea din mâncare”.

Acest spot va fi difuzat la radio şi televiziuni în speranţa că oamenii vor reduce consumul excesiv de sare. Acest obicei nesănătos este ceva comun pentru ţările din spaţiul post-sovietic, spun experţii.

De altfel, 2/3 din sarea pe care o consumăm involuntar se ascunde în alimentele procesate. De exemplu, peştele sărat din comerţ conţine peste 3 grame de sare la 100 de grame. La fel de periculoase sunt şi gustările sărate, care au 2,65 de grame. O bombă de sare este şi brânza consumată in cantitati importante de basarabeni, care conţine 1,88 grame de sare la 100 de grame de produs. De altfel, aceeaşi cantitate de sare o găsim şi în mezeluri. La fel de nocivă pentru sănătate este şi pâinea, care conţine 1,85 grame de sare la 100 de grame.

Oamenii spun că sunt conştienţi de riscuri şi încearcă să consume cât mai puţină sare. În cadrul acestei campanii şi medicii de familie de la sate vor avea misiunea de a-i face pe oameni să renunţe la consumul de sare. Pe de altă parte, situaţia nu e roz nici în oraşe aşa că se va lucra şi în acest sens.

Un consum ridicat de sare duce la apariţia hipertensiunii arteriale, care e şi cauza declanşării bolilor cardiovasculare, atacurilor de cord şi cerebrale. În Republica Moldova, peste 600 de mii de persoaane au tensiune arterială ridicată. Campania inceputa astazi face parte din proiectul moldo-elveţian ”Viaţă Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”.