Două femei au rămas fără proprietăţi în urma furtului datelor cu caracter personal. Vinovaţii au primit ani grei de închisoare
Vizualizari:

Două femei au rămas fără proprietăţi în urma furtului datelor cu caracter personal. Vinovaţii au primit ani grei de închisoare

O femeie din sectorul Râşcani al capitalei a rămas fără apartament în urma furtului datelor cu caracter personal, iar alta a fost deposedată de un teren şi o casă în construcţie din sectorul Buiucani.

Instanţa de judecată a găsit vinovate trei persoane, pe care le-a condamnat la 18, 12 şi, respectiv, 5 ani şi 6 luni de închisoare, transmite IPN.

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) precizează într-un comunicat de presă că bărbaţii au între 27 şi 42 de ani şi locuiesc în capitală. Unul dintre ei a mai fost condamnat şi în 2017 pentru escrocherie, actualmente ispăşindu-şi pedeapsa.

Schemele au derulat în 2014-2015. Procurorii precizează că inculpaţii obţineau informaţii cu caracter personal ale proprietarilor, inclusiv de la Oficiul Cadastral. Ulterior, la notar se prezentau cu persoane asemănătoare, cu buletine de identitate false şi perfectau procuri prin care împuterniceau alte persoane recrutate să vândă imobilele.

„Ultimele s-au dovedit a fi persoane vulnerabile – un om al străzii, dar şi un bărbat cu probleme de sănătate mintală. Pe primul, inculpaţii l-au ajutat să-şi restituie buletinul de identitate, pe care-l avea gajat pentru anumite datorii; iar celui de-al doilea bărbat i-au cumpărat vestimentaţie prezentabilă şi costisitoare, pe care i-au oferit-o pentru întâlnirile organizate în scopul de vânzare a imobilelor, astfel încât să-i confere un aspect îngrijit şi credibil de vânzător”, se menţionează în comunicat.

Aceiaşi inculpaţi au fost găsiţi vinovaţi că au privatizat un apartament prezentând acte false către Consiliul municipal Chişinău. Suma totală a prejudiciului cauzat este de peste două milioane de lei.

Procurorii PCCOCS vor contesta sentinţa pronunţată de judecători în privinţa celor ce au fost condamnaţi la 18 ani şi 12 ani, pentru că ar fi prea blândă. În privinţa celui de al treilea condamnat, care este o persoană cu dizabilitate, sentinţa nu va fi contestată.
 
Similare
RECOMANDĂRI