SOCIAL

Donaţii din partea UE pentru Universitatea de Stat din Cahul

Uniunea Europeană a oferit aproape 200 de mii de euro pentru dotarea cu defibrilatoare a Universităţii de Stat din Cahul şi Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi. E vorba de aparate medical concepute pentru acordarea primului ajutor în cazuri de stop cardiac. Proiectul a fost finanţat în cadrul Programului Operaţional Comun România - Republica Moldova şi are o valoare de 220 de mii de euro.

În total, cu ajutorul Uniunii Europene au fost achiziţionate 80 de aparate de tip defibrilator - 65 pentru Universitatea „Dunărea de Jos" din Galaţi şi 15 pentru Universitatea de Stat din Cahul.

ION GHILEŢCHI, prorector, Universitatea de Stat din Cahul: Este ultima generaţie de astfel de defibrilatoare, care au misiunea de a scăpa vieţile omeneşti . În special pentru cei care au atac de cord simultan. Este un aparat foarte performant, de ultimă generaţie, pe care nu-l folosesc în prezent până nici echipajele SMURD, doar cele mai profesioniste echipaje SMURD, atât din România cât şi din Republica Moldova.

GHEORGHE LUNGU, reporter TVR MOLDOVA: Universitatea de Stat din Cahul este prima şi unica instituţie de învăţământ din Republica Moldova dotată cu defibrilatoare. Costul acestui aparat medical este de 1700 de euro. Acesta este portabil şi este setat în două limbi, română şi rusă.

La Universitatea din Cahul învaţă peste o mie de studenţi, care vor fi instruiţi cum să folosească apratele procurate.

SILVIUS STANCIU, prorector, Universitatea "Dunărea de Jos" Galaţi: Va veni un medic de specialitate de la Galaţi, de la universitate şi un medic de la ambulanţă. Vor avea un curs de pregătire special cu aceşti formatori care primesc informaţiile de bază şi ei la rândul lor, fiecare dintre ei vor instrui o grupă de 20 de oameni. Şi dacă facem un calcul 20 x 20 sunt 400 la Galaţi, plus formatorii de bază, iar la Cahul vor fi 200 de oameni care vor primi informaţiile de bază.

PUIU LUCIAN GEORGESCU, rector, Universitatea "Dunărea de Jos" Galaţi: 9
În multe ţări din vest, dacă ştiţi, în locurile publice, în aeroporturi, în gări, sau în universităţi sunt amplasate aceste tipuri de aparate care permit un prim ajutor rapid, fără o calificare anterioară importantă.

Cele 15 defibrilatoare aduse la Universitatea din Cahul au fost deja instalate în cele două blocuri ale instituţiei, dar şi în căminele studenţeşti. În caz de necesitate, aparatele vor putea fi folosite şi de instituţiile publice din apropiere.

NICOLAE DANDIŞ, primar, municipiul Cahul: Mă bucur că astăzi beneficiem de aceste aparate şi când spun beneficiem este vorba nu doar de aceste echipamente, dar se creează o platformă de cooperare şi de lucru a altor proiecte în domeniul sănătăţii.

Cele 80 de aparate medicale aduse la Universitatea din Cahul şi la cea din Galaţi au fost procurate de Uniunea Europeană în cadrul proiectului "Sănătate Fără Frontiere", finanţat în cadrul Pragramului Operaţional Comun România - Republica Moldova, prin intermediul Instrumetului European de Vecinătate.

ANCA CORFU,  consul general al României la Cahul: Un proiect care salvează vieţi şi acest lucru se întâmplă datorită Universităţii "Dunărea de Jos din Galaţi " şu Universitatea "Bogdan Petriceicu Haşdeu" din Cahul. O universitatea cu o colaborarea fructuasă cu universitatea de pe celălalt mal al prutului.

SERGIU CORNEA, rector, Universitatea de Stat din Cahul: Avem poarteneri foarte serioşi şi sperăm că acest parteneriat va fi reciproc avantajos, nu doar universităţii noastre, dar şi întregii comunităţi.

Valoarea totală a proiectului este de aproape 220 de mii de euro, 197 de mii de euro sunt granturi din fonduri europene, iar aproape 23 de mii de euro au alocat cele două universităţi din Cahul şi Galaţi.