SOCIAL

Documentarul "Floarea Vieţii" a fost lansat astăzi la Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău

Diversitatea decoraţiunilor tradiţionale de pe casele, porţile, fântânile sau gardurile gospodarilor din localităţile Republicii Moldova, pot fi descoperite în documentarul "Floarea Vieţii" – un film lansat astăzi la Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău.

Documentarul "Floarea vieţii" ilustrează modele ornamentale specifice artei populare româneşti din trei regiuni ale Republicii Moldova, inclusiv din regiunea transnistreană. Filmul are trei episoade. Primul e dedicat stilului tradiţional în care sunt decorate gardurile şi porţile ţăranilor, iar celelalte două prezintă ornamente de exterior şi interior ale caselor ţărăneşti.

VARVARA BUZILĂ, etnograf şi muzeograf: „De ce floarea vieţii? Pentru că viaţa este valoarea noastră supremă. Pentru unii ar fi surprinzător să afle că există o floare a vieţii. Dar dragii mei, ea este pretutindeni- cioplită, cusută, ţesută”.

Producătorii documentarului au colindat peste 100 de sate din Republica Moldova şi au rămas impresionaţi de gama variată de decoraţiuni tradiţionale pe care au descoperit-o. Unul dintre regizorii filmului este Victor Maxian, care e îndrăgostit de coloritul satelor basarabene.

VICTOR MAXIAN, regizorul documentarului: „A fost foarte, foarte mult de lucru. Ce veţi vedea pe ecran, fiecare cadru, e vorba de deplasări, de analize, de lucru cu oamenii. Pentru mine a fost o descoperire. Eu singur nu ştiam câte elemente de decor sunt pe casele oamenilor”.

DIANA VLAS, regizorul documentarului: „Am fost într-o călătorie în sudul Moldovei şi pentru prima dată am observat frontoanele, ceva nou în arhitectura noastră. Mi-am pus întrebarea şi de aici a pornit căutarea”

Elementele de decor nu au doar un rol estetic, ci ilustrează modul de viaţă, preocupările şi obiceiurile basarabenilor. Fiecare element are o poveste aparte, care ajută la reconstituirea mediului social în care au trăit pe timpuri ţăranii.

VIRGIL MĂRGINEANU preşedintele Uniunii Cineaştilor din Republica Moldova: „Din păcate, astăzi, toată lumea preferă să meargă la aceste magazine specializate, să-şi cumpere totul de-a gata. Să pună cât mai modern tot ce înseamnă gospodărie şi case. Printre imaginile filmului veţi vedea un mesaj care ne îndeamnă că ar trebui să păstrăm şi reţinem acele obiceiuri şi tradiţii frumoase”.

Producţia documentarului Floarea Vieţii a fost finanţată de către Uniunea Europeană, în cadrul programului "Măsuri de promovare a Încrederii", implementat de PNUD Moldova.
REPORTER LILIA ŢURCANU